tisdag, januari 30, 2007

Föreningskonferens

I helgen deltog jag i Svenska Rugbyförbundets föreningskonferens ombord på m/s Cinderella. Det kom fram en hel del bra idéer och som vanligt tisslade och tasslades det en hel del om svensk rugbys "hemligheter" efter ett par öl. Det kommer kanske att anordnas ett rugbytåg mellan Stockholm och Eskilstuna inför och efter landskampen som man inte får missa. Hoppas det blir av.

Generellt verkar rugbyn i Sverige vara lika (lite) utbredd som för tio år sedan men nu ska det bli ändring på det, under World Cup ska rugbyförbundet i samarbete med IRB driva en kampanj för att sprida sporten. En annan större satsning är TAG-rugbyn som förväntas ha ett större genomslag bland nybörjare eftersom reglerna är enklare och där man spelar utan fullkontakt.

onsdag, januari 24, 2007

Bilder ifrån Blå leden

Jag har inte fört över filer mellan telefonen och datorn i linux innan men det visade sig vara i princip hur enkelt som helst. Efter att ha installerat rätt program med pakethanteraren kunde jag i telefonen välja att kopiera filen till bluetooth-enhet och vips, där fanns datorn. Inget krångel med aktivering eller så. Annars kan man tro att det skulle vara krångligt när datorn stödjer wlan och bluetooth med en gemensam enhet och företagen är inte alltid så duktiga på att dela med sig av specifikationer. Men nu fungerade det iallafall. Här är några bilder ifrån promenaden:

Polstjärnan

När jag var och hälsade på min äldsta bror senast pratade jag med hans fru om vart Polstjärnan fanns men jag tror inte att vi kom fram till något konkret. Nu har jag tittat i Stellarium och sett att den ligger rakt norrut =)

Stellarium är för övrigt väldigt spektakulärt och när jag får möjlighet ska jag prova att köra det på en av projektorerna i skolan. Man kan titta på stjärnkonstellationer, meteoriter och andra himlakroppar utifrån en angiven position på jordytan. Om man vill finns det en del andra parametrar man kan leka med, exempelvis tidpunkt, som standard ser man himlen i realtid men det går bra att snabbspola framåt eller bakåt. Då ser man att Polstjärnan ligger still medans allt annat verkar snurra.

Stellarium är gratis och finns till Linux, Mac OS och Windows. Det är inte svårt att använda.

Livssituation

Mitt liv känns behagligt. Jag hade kunnat bo närmare skolan men då hade jag inte fått uppleva värmen ifrån elementet på Roslagsbanan efter att ha stått och huttrat. Det är skönt med en mjukstart även om den börjar klockan sex på morgonen.

Det är kul att plugga, lärarna i de nya kurserna är trevliga och engagerade, de brinner för sin sak och det är väldigt kul. Om jag inte hade pluggat här så hade jag antingen varit arbetslös i Karlstad eller arbetat på hemtjänsten eller något annat icke-data relaterat, jag hade iallafall inte arbetat inom FoU.

Mycket står på spel i februari månad då det visar sig om jag kommer att få sommarjobbet eller inte och i så fall vilka uppgifter jag kommer att ha.

Det är riktigt trist att äta matlådan själv.

måndag, januari 22, 2007

Vinterland

Snön är tillbaka och den har hittills legat i drygt ett dygn. Ungefär 2 dm har det kommit än så länge men det har inte riktigt slutat snöa än. Igår fick jag skotta för första gången sedan jag flyttade ifrån Persiljevägen. Grannarna (i samma bostadsrättsförening) körde snöslunga så det stod härligt till.

I helgen har det hunnits med en middag med Idas arbetskamrat som vi tidigare hjälpt att flytta och ett par luncher bl.a en med mamma och Henrik på restaurang Pong. En juste asiatisk restaurang med modern inredning och buffé.

fredag, januari 19, 2007

Blogger

Det stör mig att editorn som används för att posta till bloggen inte skapar en enhetlig layout på texten. Titta på min tidigare post om XML scheman, texten har olika mellanrum beroende på om den finns under h3 eller h2. Dessutom gillar jag inte att den slänger in dubbla </br> taggar när jag vill ha mellanrum mellan styckena. Måste jag alltså på egen hand använda <p></p> för att få det som jag vill? Jag testar...

Stycke som spänner över felera rader men inte innehåller någonting speciellt av värde och med en radbrytning någonstans mitt i. Det snöade imorse och det snöar fortfarande bla bla bla. Snart är det helg och det ska bli trevligt. Kanske bio ikväll bla bla bla. Radbrytning.
Fortsättning på texten som är i samma stycke men efter radbrytningen och den innehåller fortfarande inte något intressant. Snart är det sommar bla bla bla. Felix gillar eltandborstar och toaletten behöver städas bla bla bla. Här tar stycket slut.

Nytt stycke men ingen radbrytning. Ett kort stycke det här, jag orkar inte skriva så mycket. Idag börjar ekonomi kursen och det ska bli kul.

Det var som tusan. Alltså borde all text skrivas i en extern editor som klarar av att hantera textflöde på ett vettigt sätt och sedan klistras resultatet in i bloggers HTML editor. Inte så smidigt men resultatet blir iallafall bra.

XML och scheman

Nu har kursen börjat och som första del har vi analyserat kvitton (vanliga kvitton från matvaruaffärer) för att skapa ett enhetligt vokabulär och senare för att normalisera informationen. Kvitton ifrån olika affärer ser olika ut men innehåller ungefär samma information. Problemet är "ungefär", varje affär vill presentera sina kvitton på sitt sätt. Lösningen (som jag tror) är att man sparar layouten i en sepparat XML fil som bearbetas av en XSLT som binder samman layout (och affärernas egna termer) med databas (som i sin tur finns utspridd över ytterliggare XML filer). På så vis kan man lätt lägga till nya affärer men använda samma back-end, vilket är trevligt om man vill kunna räkna statistik exempelvis per vara. I XML finns det tre olika typer av scheman som kan användas för validering. Det finns olika nivåer av validering varav den enklaste är att filen är välutformad vilket innebär att alla taggar som börjar måste sluta, exmepelvis: <tag>innehåll</tag> <-- gilltig <tag>innehåll <-- ogilltig Man kan också skapa ett element (det finns element och attribut, kort kan man säga att element är delar med < > och attribut står inom en starttag/tomtag) som tomt: </tag> <-- gilltig I den andra änden av valideringen kontrolleras att innehåller är semantiskt korrekt. Ett exempel på det kan vara att vid angivelse av tidsperiod ska stratdatum inträffa före slutdatum. Mittemellan finns validering av datatyper men det stöds inte av alla scheman. De scheman som jag hittills kommit i kontakt med är DTD, XSD och Relax NG. De skiljer sig åt ganska kraftigt och då framförallt DTD som uppfanns någon gång på 80-talet. Jag ska försöka förklara lite mer ingående.

DTD

Document Type Definition, den första stora standarden för att validera XML. Den är inte skriven i XML själv och är därför relativt lätt att läsa för en människa och går ganska fort att skriva. Det finns inte något stöd för att validera datatyper. DTD tillåter förändring av informationen under tiden som den valideras och vissa anser att det är väldigt korkat (vem vill ha en validator som förändrar dokumentet som valideras) medans andra tycker att det är fullkomligt briljant eftersom det tillåter större frihet (PERL).

XSD

Xml Schema Definition, en applikation av XML. En stor förändring jämfört med DTD men inte nödvändigtvis till det bättre. XSD är betydligt mer tungrott än DTD eftersom det måste följa XML syntaxen vad gäller start och slut av taggar. En stor fördel med XSD är dock användandet av datatyper, man kan exempelvis begränsa ett värde till INT, DOUBLE eller DATE. Microsoft har hängt på och jag kommer säkert att arbeta med XSD inom en nära framtid. En annan skillnad mot DTD är att XSD låter dig sätta begränsningar i antal barn som en viss nod (element) kan ha. Exmepelvis att man vill tillåta en grupp att ha mellan 20 och 30 medlemmar.

Relax NG

Relaxing, det senaste av schemana nämnda här. Relax NG stödjer två olika former av syntax, den vanliga XML syntaxen och en egen kompakt syntax som påminner om DTD. Under utvecklingen av XSD var det flera inblandade som insåg att det vart det höll på att barka hän och övergav skeppet för att arbeta med Relax NG som påminner mer om XSD än DTD i sin funktionalitet men som tagit bort mycket av det som stör för användaren. Om man vill ha stöd för datatyper kan man använda de som finns i XSD. Jag är nybörjare och varken kan eller vill uttala mig om vilken typ som är bäst men troligtvis är de bra i olika sammanhang.

onsdag, januari 17, 2007

Middag hos Henrik & Karin

Ja då fick man än en gång tillfälle att äta god mat i trevligt sällskap, det börjar bli lite av en vana. Förutom min bror med sambo så anslöt senare syster Sara och hennes arbetskamrat Sofia som var i stan för att gå kurs på KI. Det vita vinet var förädiskt gott (jag som kan ha svårt att uppskatta vin oavsett färg) och till det åt vi kycklinggryta med ris och ångkokta grönsaker. Väldigt gott och till efterrätt bjöds det ost och kex, jag har redan glömt vad osten hette men den var god.

tisdag, januari 16, 2007

Blå leden

Igår gick jag Blå leden, inte den delen som går norrut mot Domarudden men den del som går söderut till Vaxholm. Allt började bra, solen var på väg upp och himlen glödde när jag lämnade Rydbo med lätt packning av bananer, te och varmvatten. Jag hade dock ingen karta och det kändes inte helt bra. Vid Östra Ryds kyrka hade jag planerat att svänga österut för att träffa på leden som skulle vara tydligt utmärkt, innan jag hann börja sökandet efter leden träffade jag på en skogsarbetare som sa att jag skulle hitta leden bakom den blå containern och uppför trappan som leder upp längs berget. Det kändes lite som en blandning mellan "Linus i vida världen" och "Sagan om ringen" där under den brinnande himlen och med en underlig vägbeskrivning. Jag hade hoppats på en trevlig stillsam promenad i ett vitt snölandskap men istället blev det mer av en utmaning för att hålla sig på leden och torrskodd. Blå leden är uppenbarligen inte gjord med vintern i åtanke. Markeringarna var något bristfälliga mellan kyrkan och Pussaretorpet, det kan förstås ha berott på snöfallet som senare övergick i regn. Vad som var tråkigare var att i varje svacka som leden passerade genom fanns en pöl (sjö) av smälltvatten som skulle forceras. Sans retour II. Längre söderut kommer jag till Bogesundslandet där det tydligen finns ett vandrarhem och hela området håller på att klassificeras som naturreservat. Där finns även ett ganska trevligt slott som jag kan tänka mig att bo i. Nåväl, knappt två mil enligt ledbeskrivningen (det kändes som mer, det tog sex timmar) senare kommer jag fram till Vaxholm med ganska fuktiga fötter och hungrande mage. Efter ett besök på korvmojjen tog jag bussen hem för att hinna äta innan det var dags för gymmet med Ida.

söndag, januari 14, 2007

Alla goda ting är tre

I veckan var jag på Idas inrådan iväg och klippte mig på School of hair till den nätta kostnaden av 100 kr. Ganska lagom pris. Det enda besväret var att eftersom dom skulle ha prov i helgen så var frisören extra noggrann och skulle dessutom klippa mig med sax och kam, ingen maskin alls. Det tog ungefär 2,5 timmar allt som allt och till slut trodde jag att röven skulle falla av. Men det blev väldigt bra! Rean är inte slut än och igår var jag till MQ för att se om de hade något fint (och billigt). Det slutade med tre Melka skjortor och ett par Levis jeans. Jag har verkligen förnyat min garderob sedan jag flyttade hit och nya glasögon dessutom. Efter turen till Täby var det dags för cocktailparty i Barkarby i andra änden av stan. En och en halv timmes resväg via Centralen. Hemresan tog lite längre tid. Partyt var kul och drinkarna smakade som de skulle och vi var hemma runt fyra. Det var en ganska frisk blandning av folk på festen; alltifrån en kille som var med och styrde en gemensam resebyrå-café till en annan som inte gjorde någonting. Kul blandning.

torsdag, januari 11, 2007

Applikation med XML, XSLT och XSD

Det vore synd att säga att det var smärtfritt men nu har jag skapat min första webapplikation som använder XML. Det som kanske tog längst tid var att felsöka ett fel som endast uppstod hos webbhotellet, eftersom det inte går (inte ska gå heller) att debugga där så förstod jag inte vad som var fel. Det visade sig att sökvägarna var olika när applikationen försöka läsa in och skriva ned XML dokumentet än på min utvecklingsserver. I Visual Studio finns ett verktyg för att skapa XSD filer (filer som anger XML filens signatur). Det här verktyget fungerade inte för mig, istället skrev jag en för hand vilket passade bra i just det här fallet när jag skulle ha en liten XSD men det finns även en generator i Visual Studio som analyserar en XML fil och skapar en XSD utefter denna men jag vet inte hur bra det fungerar. XSLT filerna används för att formatera informationen i XML filen. Man kan exempelvis generera en XHTML sida ifrån en XML fil som annars inte innehåller några HTML taggar. I just min applikation används XSLT för att först läsa in den översta posten i XML filen (som är den senast skrivna i mitt fall) och för att visa hela XML filen i en tabell på resultatsidan. Det besvärligaste var att skriva information till XML filen. Det finns ett par olika sätt men det slutade med att jag använde DOM som innebär att hela XML filen läses in i minnet och sedan traverseras som ett vanligt träd. Ett annat sätt hade kunnat vara SAX där inte hela trädet byggs upp i minnet utan som en microfilmsläsare bläddrar igenom trädet men jag är lite osäker på om det då går att lägga till noder samtidigt. Hursomhelst så finns det en uppsjö av tekniker och "Best practices" när det kommer till .NET och XML. Jag brydde mig inte så mycket om dessa eftersom jag ifrån början av det här projektet inte kunde någonting om XSLT och XSD och speciellt inte i kombination med .NET. Något av det häftigaste (som jag ser nu) är att man kan deklarera klasser i XML som sedan laddas och används i runtime. Det är fräckt! Den färdiga applikationen, som är en vikberättelse finns här: http://www.alucinor.eu/input.aspx Titta här om du vill ha mer info om XML:

onsdag, januari 10, 2007

Presentation

Idag har jag hållit en ljud och video presentation med Skype över min feta 128 kbits anslutning. Med tanke på bandbredden gick det väldigt bra rent tekniskt, tyvärr var jag ganska oförberedd och har tappat en del i min muntliga engelska. 10 färska poäng!

tisdag, januari 09, 2007

Böcker

Igår promenerade jag till Åkersberga för att hämta två böcker om SOA som jag beställt. På vägen passerade jag Täljö som faktiskt är en ännu mindre håla än Rydbo men betydligt lummigare och även lite lugnare eftersom det ligger längre ifrån motorvägen. Det är tråkigt men motorvägen hörs nästan vart man än befinner sig i skogarna häromkring Rydbo. Täljö verkar då iallafall klara sig undan brus genom lummighet, man kanske skulle flytta dit? Tyvärr såg en del av en konversation mellan Täljöborna och kommunstyrelsen där de föreslog att någon avstyckning av tomter inte skulle ske och om dessa mot förmodan var tvungna att ske så föreslogs en minsta tomt för avstyckning vara 2500 kvm. Lite väl stort? Efter att nästlat mig in i Åkerberga (väldigt dåligt skyltat på gång och cykelvägar) hämtade jag mina böcker och åkte faktiskt Roslagsbanan hem. Innan jag gav mig av beställde jag kurslitteraturen till två av de tre kurser som jag kommer att gå under period tre. Företagsekonomi 100 faktabok och övningsbok samt XML - bgreppen och tekniken. Jag har en känsla av att XML boken kommer att vara mest intressant men jag ska verkligen försöka att ta emot ekonomin med öppna armar. Ifrån början ville jag beställa böckerna begagnade (så billigt som möjligt) men eftersom det är svårt att hitta alla tre böcker hos samma person gav jag ganska snart upp idén. Jag hade ingen lust att betala trippel frakt och eftersom jag haft liknande problem när jag beställt ifrån Amazons begagnatavdelning kunde jag ganska snart förkasta idén. Som tur var snubblade jag över Bokfynd där man kan jämföra priset på flera böcker samtidigt på många olika sajter samtidigt. Sajten i sig säljer inte några böcker utan tillhandahåller bara en jämförelesetjänst liknande Pricerunner men den låter dig alltså jämföra flera böcker samtidigt och sedan jämföra det sammanlagda priset. Tokbra!

måndag, januari 08, 2007

Hemma igen

Martin och Vilmer. Maria och mördarkatten Tinto (han är snällare än man kan tro). Hästholmen, det ser inte så stort ut och det är det inte heller. Efter att ha hälsat på min bror Martin, hans fru Maria och deras son Vilmer. En länk till deras blogg finns till höger (Blombergs). Vi hann med en hel del tack vare att Maria släppte iväg oss och själv tog hand om lille Vilmer. Tre vändor på Omberg med cykel, löpning resp. promenad. Väldigt trevligt och lugnt, det kanske man inte kan tro med en 1< månads bebis intill men faktum är att han nästan bara pratar när han vill ha mat och annars är hur tyst som helst. Det är ganska intressant att se hur jag och min bror kommer överens som bäst på varsin cykel eller i löpspåret. Vi är kanske inte så duktiga på att öppna oss och prata om känslor men jag känner mig övertygad om att vi alltid kommer att trivas i skogen. Åtminstone så länge jag inte fetar till mig i här i Stockholm. Det kommer att komma några bilder ifrån helgen så fort jag laddat batterierna till kameran. Vid Hjässan (utsiktsplats på Omberg) tog batteriet i kameran slut precis när jag försökte använda tidsutlösaren för att fotografera oss. Det ledde till att objektivet stannade kvar ute. Inte så roligt om det varit på en strand på Bali med ett par timmar till hotellet.

tisdag, januari 02, 2007

Julredovisning

Julen har varit bra, som vanligt. Tråkigt att inte pappa är här. För att jag ska komma ihåg vad jag gjort tänkte jag genomföra en liten återblick. Jag börjar med några bilder: 22/12 resa till Hallsberg, vi åkte tidigt för att komma fram tidigt (låter ganska rimligt). Inga, Idas mamma, hämtade oss vid stationen. 23/12 kokning och provsmakning av skinka. 24/12 dagen börjar hos Östlunds som den brukar med morgonpresent. Till Idas lillasyster ger jag ett rugbyspel till playstation, jag blir lite besviken på hur väl spelutvecklarna lyckats överföra rugbyns sanna komplexitet till spelet. Det tar tio minuter innan jag lyckas passa bollen och springer konstant offside. Julmaten är så god som den kan vara och alla är nöjda, inklusive Idas mormor som tycker att det är den bästa julen någonsin (inte illa). Julklappar delas ut och godis äts. 25/12 jag minns inte vad som hände här men det var säkert något med god mat och ligga i soffan framför teven. Under juldagarna gick serien Snapphanar på tv. En svensk produktion med för klen budgett. Den kunde ha varit bra men föll på scener såsom den när en gård bränns ned och samma brand (men filmad från annan vinkel) används vid nedbränning av by. 26/12 annandagsrea på Mariebergs köpcentrum. Fullkomligt fanatiskt. Jag hittade iallafall en kofta. 27/12 hemresa efter en av många ganska långa promenader. 28/12 jag och Ida gör Åkersberga och jag hittar ett par byxor. Vi köper en flaska rött och en flaska mousserande vin till nyår. 29/12 Mats, en klasskompis ifrån tiden vid Karlstads Universitet, är i Stockholm för att gå på teater och jag hinner gratulera till nya jobbet vid Xeratech. På eftermiddagen åker vi till Stugan med Henrik min bror och hans sambo Karin för att fira nyår. 30/12 lilla nyårsafton där vi som inte bytt julklappar byter julklappar och ännu en chans att äta god julmat. Den här gången är det mammas och den är såklart ännu godare. Med är också i ingen speciell ordning: Sara (syster), Jonas (svåger), Anton (systerson), Henrik (bror), Karin (brors sambo), Ida (min sambo), mamma, Rolf (mammas sambo), Felix (katt). 31/12 vi eldar ris och röjer lite allmänt i skogen. På kvällen åker ett par av oss iväg och tänder ljus på morfars grav och lyssnar en stund på en julkonsert. På kvällen lagas det fläskfilé med potatisgratäng. 1/1 hemfärd. Tåget är en hel timme försenat men det går väldigt bra ändå, djurvagnen är tom mellan Uppsala och Stockholm så Felix kan sträcka på sig.