torsdag, maj 31, 2007

"Life is like a box of chocolates"

Det har inte hänt mycket här den senaste tiden. Jag har haft fullt upp med att vidareutveckla applikationen som jag byggde under examensarbetet och idag ska den användas av 30 konsulter. Det blir väldigt jobbigt om den inte fungerar. Hoppas jag får den goda chokladbiten och inte den med rom.

tisdag, maj 22, 2007

Sjunde frågan

Det visade sig vara svårare än väntat att få reda på temperaturen i Katterjåkk klockan 07:00 den 20 maj. Här kommer ett utdrag ur brevväxlingen:

Hej Erik!!

Klockan 08 var det 5 plusgrader så vid kl 07 var det kanske runt 4 grader.

Vänliga hälsningar
Gunnar Berglund
SMHI Kundtjänst
Tel: +46 11-4958200
E-mail: gunnar.berglund@smhi.se

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Erik Hansen [mailto:ehansen@kth.se] För erik.hansen@home.se
Skickat: den 22 maj 2007 08:50
Till: Kundtjanst
Ämne: Vädret i Katterjåkk

Hej! Jag har letat på er websajt efter observationer ifrån föregående
dag(ar) men kan bara hitta dagens väder. Kan ni hjälpa mig med att ta fram lufttemperaturen för Katterjåkk klockan 07:00 den 20 maj 2007? Alternativt leda mig till en sida där jag kan ta fram den här informationen själv.

Mvh, Erik Hansen

Jag är övertygad om att jag såg temperaturen klockan 07:00 på SMHI:s sajt dagen då jag skrev frågan men nu verkar det inte som att informationen finns att tillgå längre. Ett alternativ vore att förkasta frågan men det är jag inte så sugen på. I mejlet skriver Gunnar att temperaturen var "runt 4 grader" och eftersom jag bestämmer är svaret på förra veckans fråga 4,0 °C.

Nästan alla svarade rätt! Verkligen beundransvärt med tanke på hur lång utbildningen är för att bli meteorolog.

Nästa veckas fråga: vad betyder signalen på bilden?

Kristi himmelsfärd & Järnvägen Cup

Idag ska vår ISP komma förbi med ett nytt modem så förhoppningsvis ligger det i brevlådan när jag kommer hem. Det har varit med skräckblandad förtjusning jag har varit utan internetuppkoppling de här dagarna. Jag har inte kunnat hjälpa till med KRK:s hemsida på kvällarna och inte kunnat blogga så jag har varit tvungen att koppla av och gjort annat vilket kanske inte är så dumt efter att ha suttit och programmerat i åtta timmar. Får se hur det blir nu.

I helgen var jag och Ida iväg och hälsade på hennes föräldrar och yngsta lillasyster Ellen i Hallsberg. Vi lyckades tajma det så väl att just den här helgen spelades Järnvägen Cup, en grästurnering i Handboll. Ellen står i mål i två lag och jag passade på att fotografera lite. Det är jättesvårt att fotografera idrott med en kamera som tar en sekund på sig att fokusera, så fort något händer som man vill fotografera trycker man på knappen och en sekund senare när bilden tas har allt redan hänt. Men jag har en lösning på gång: Pentax K10D. Här är en av de mindre misslyckade bilderna, det är Ellen som står i mål:

Det gick så bra för de två lagen som Ellen spelade för att hon blev dubbelbokad i finalspelet men till slut blev damjuniorerna delad trea och flicklaget tvåa efter att ha förlorat finalen med ett mål. Jag hade väl aldrig trott att det skulle vara så kul att titta på sport men efter att ha tittat en hel dag hade det inte varit fel att få spela lite.

måndag, maj 14, 2007

Sjätte frågan

Rätt svar på femte frågan var 76 kr och Martin Landälv kom närmast med 78 kr, då får han åtminstone lite tröst sjuk som han är.

I Katterjåkk var det 2,0 °C klockan 07:00 imorse. Hur många grader kommer det att vara på Söndag klockan 07:00?

Liknande regler som vid förra frågan, poäng fördelas enligt tabellen här nedanför.

Måndag6
Tisdag5
Onsdag4
Torsdag3
Fredag2
Lördag1

Man behöver vara inom ± 1,1 °C för att få poäng.

tisdag, maj 08, 2007

Frånvaro

Till en början var det mest sjukdom som höll mig ifrån datorn men nu är annat på tapeten. Vi har haft problem med kabelmodemet hemma och försökt få tag i en helpdesk som bara har öppet när ingen vettig människa har tid att ringa. Vilken tur att jag blev sjuk så att jag ficka tag i dem. Såklart är det inte helpdesken jag vill ha tag i utan någon som faktiskt kan hjälpa mig och då är det helt fel att ringa dit visade det sig. Nu har jag iaf talat med Arne Bergman som verkar vara ansvarig för L-Com som är vår internetopperatör. Som du ser har jag inte länkat till L-Coms hemsida, prova att Googla så får du veta varför. Arne tyckte att vi skulle prova att koppla bort den trådlösa rautern men det hjälpte inte och nu ska vi antagligen få ett nytt lånemodem som förhoppningsvis fungerar bättre. Värt att notera är att modemet inte fungerar alls sedan igår då jag råkade plugga in rauterns nätdel i modemet och eftersom modemet gick på lägre spänning är det nu kapputt. Inget internet för mig alltså.

tisdag, maj 01, 2007

Valborg i Uppsala

Ja jag kände att jag var tvungen att uppleva detta megaspektakel innan min tid som student tar slut. Ida kunde inte följa med eftersom hon var tvungen att jobba (Stockholms universitet har andra traditioner?) men hon var snäll nog att låna ut sina vänner som vet hur valborg ska firas.

Dagen började med champagnefrukost med massor av gott och dessutom gröt(!), efter den kunde man inte må annat än bra, eller jo bevisligen men jag mådde åtminstone väldigt bra. Sedan bar det av till Economicum och parken som ligger precis bredvid. Alternativet hade varit backen utanför Carolina Rediviva. Parken påminde mer om Hultsfred än något annat, folk pissade i minsta buske och hällde i sig mer än vad som kanske var bra av diverse billiga burköl och champagne.

Här någonstans börjar mitt minne grumlas smått. Vi äter sill och sushi med snapps, pratar mycket strunt och roar oss åt exempelvis en tjej som kommit på att använda en sopkontainer som toalett. Därefter var det dags för champagnegalopp. Jag hade en bild av att det innebar löpning och champagne -nästan rätt! Den här dagen säljs på Södermanlands-Nerikes nation inte mindre än 5000 flaskor champagne, helt sjukt. En inte försumlig del verkar dock ha hamnat på golvet (och tur är kanske det). Gallopperandet gick mest ut på att försöka spraya ner kompisarna och eventuellt flytta sig för att inte bli blöt vid vedergällningen.

Jag är inte förvånad över jordens tillstånd och med den kommande generationens ansvarsfulla beteende är jag ganska övertyg om att det kommer att forsätta i samma riktning.

Femte frågan

Rätt svar på förra veckans fråga var Émilie du Châtelet.

Det känns inte särskilt häftigt att ställa faktafrågor som går att lösa med en sökmotor på mindre än fem minuter. Innan jag kommer på någon annan typ av frågor eller bygger ett system för att hantera svar utan att visa dem tills tiden gått ut kommer jag att försöka ställa frågor som inte har svar. Åtminstone inte än.

Bergs Timber B aktiens köpkurs låg senast på 79,00 kr. Den har gått väldigt bra på sista tiden men kommer den att fortsätta på samma väg? Veckans fråga är: vilken köpkurs kommer den att ha när börsen stänger på fredag? Ju tidigare man svarar ju mer poäng får man. För att svaret ska räknas som rätt behöver det vara inom 2,00 kr ifrån den rätta kursen. Svarar man idag får man 3 poäng, imorgon 2 poäng och så vidare tills på torsdag då man får 1 poäng för rätt svar. Observera att senast dagen för att svara är på torsdag.