tisdag, juli 29, 2008

Kroatien

Stockholm är dåligt på många vis, en av de stora fördelarna är dock att det är nära till Arlanda. Det visar sig inte minst på vägen hem. Men det är väl kanske fel ända att börja i.

Vi flög till München för att sova en natt och hoppa på tåget mot Rijeka , alla utom Lasse (Idas pappa som fyller femtio i januari) visste vart vi var på väg. Järnvägsresan genom alperna var faktiskt mer storslagen än jag föreställt mig.

Utsikt ifrån tågfönstret.

Vi bytte tåg i Ljubljana på vägen ner och gränsen mellan Österrike och Slovenien var skrämmande tydlig. Ljubljana var, vad jag såg ifrån järnvägsstationen, en stor byggarbetsplats. Här börjar det bli riktigt hett i luften och eftersom det är långt ifrån närmsta hav så känns luften ganska klibbig, ingen havsbris alltså.

Ifrån Ljubljana åker vi snälltåg till Rijeka, byter till buss och åker till Opatija. Här sover vi en natt och hoppar sedan på bussen mot slutmålet Rovinj.

Rovinjs äldsta del.

Staden Rovinj lär ska vara väldigt italiensk (vad vet jag, jag har aldrig varit i Italien?), det är iallafall gott om italienare. Om man får göra dra en grotesk parallell så påminner staden om Strömstad, istället för norrbaggar har dom italienare. Priserna är lägre än i Sverige men skillnaden är inte alls lika stor som t.ex Thailand. En sak som ÄR billigt är inhemsk pivo (öl), den smakar dessutom gott -ungefär som Mariestad. De lär även ska vara duktiga på vin och då främst vitt men eftersom jag inte är någon vinkännare har jag svårt att uttala mig. Man ska dock passa sig för att beställa husets egna vin utan att smaka av innan.

Det här är min första sol-och-bad semester på riktigt (Bali var mer ett äventyr) och det känns väldigt speciellt att inte ha saker inplanerade och tåg/buss att passa. Det är gôtt mos! Jag gissar att värmen i kombination med att jag drack öl istället för läsk eller vatten till födan tvingade ner stressnerverna på knäna.

Vi bodde i två lägenheter på Centener. Lägenheterna låg en ifrån centrum men desto närmare stranden. För att ta sig till stranden behövde man ge sig ut ganska tidigt, efter klockan elva var det för varmt och då väntade man hellre till fyratiden innan man gav sig ut på några större äventyr.

Skojig blomma vid huset där vi bodde.

Rovinj har en mäktig historia som tyvärr inte ger sig tillkänna. Istället är det alla nudister som får sätta sin prägel på staden. De har en egen strand, det lär ska vara den bästa stranden, men de nöjer sig inte med det utan breder ut sig vitt och brett. Inte mig emot om det ändå vore så att demografin avspeglade sig bland de nakna. Nej de är mest feta tyskar (enligt en vetenskapligt genomför undersökning av de nakenbadandes registreringsskyltar).

Gamla Rovinj.

Om du skulle ha vägarna förbi Istrien i allmänhet och Rovinj i synnerhet ska du passa på att äta glass, dricka öl och bada. De har fina vatten att snorkla i även om det lär ska vara finare längre söderut. Efter att ha sett norra och västra Kroatien är jag nu nyfiken på Dubrovnik som lär ska vara alldeles unik.

Eftersom jag var tvungen att vara hemma och jobba till kvartalsskiftet tog jag bussen på egen hand och fick chansen att se den nybyggda motorvägen mellan Rijeka och Zagreb och lite av Zagreb. Zagreb är under renovering men gatorna är ändå gigantiskt storslagna, ca 50m breda med spårvagn i mitten av den parkliknande refugen. Vid flygplatsen finns en väldigt fin och rogivande park och ett klotformat monument uppfört av FN.

onsdag, juli 23, 2008

Val av bank

Det blev Länsförsäkringar. Jag hade sedan tidigare min tjänstepension där så jag vet att de har en bra websajt vilket jag värdesätter högt då det är den delen jag kommer att se och använda mest. Är det någon där ute som kan tala om ifall MasterCard har sämre täckning än Visa eller om alltid båda stöds? Jag funderar på att göra mig av med Visa kortet eftersom jag inte har någon användning av krediten och hellre ser att pengarna dras direkt ifrån kontot.

lördag, juli 19, 2008

SMHI

Jag har inte sett den tidigare och blev ganska imponerad av SMHIs väderprognosfunktion. Den är inte bara snygg utan också någorlunda lätt att använda.

onsdag, juli 16, 2008

Bokad lägenhet

Vi har inte betalat något ännu men inom ett par dagar ska bokningsavgiften vara inbetald och sedan är det bara att vänta. Om hälften av lägenheterna (hittills fem av arton) är bokade innan oktober så börjar bygget av vår nya lägenhet och förhoppningsvis står den färdig någon gång mellan sommaren och vintern 2009. Tills dess kommer vi att få bestämma vilka eventuella tillval och tapeter (som ingår) vi vill ha.

Lägenheten är en trea på 65m² i bottenplan med trevlig planlösning och dessutom i ett villaområde! Det är inte någon budgivning på de här lägenheterna vilket var avgörande för oss eftersom priset låg nära gränsen för vad vi var beredda att ge.

Eftersom hälften av lägenheterna måste bokas innan banken låter entreprenören börja bygga så kan vi inte vara 100% säkra på att det verkligen blir den här lägenheten. Om det inte blir den här så kommer vi att hitta någon annan. Vi är tvungna att flytta nästa år eftersom de vi hyr av vill ha tillbaka lägenheten under nästa höst.

söndag, juli 06, 2008

Bankbyte

Nu har jag ältat det här länge nog. Nordea har tjänat nog med pengar på mig och vad som egentligen fick bägaren att rinna över var i våras när jag efter en jobbresa kunde se att saldot förändrades historiskt för varje dag som gick. Nordea som är en av sveriges största banker (och största företag) borde kunna tillhandahålla en bättre service. SEB har vunnit pris för kundnöjdhet, så varför man inte sett en massflykt av kunder över till SEB? Min gissning är att man inte bara byter bank sådär, man tror att det är ganska krångligt? Sedan är det kanske inte så stor skillnad när det väl kommer till kritan.

Jag har jämfört lite priser och för de tjänster jag behöver (privatkonto, internetbetalningar och Visa) skiljer det som mest 500kr/år i avgifter. Vill man betala utomlands verkar ICA banken vara billigast och om man vill syssla med handel av värdepapper så är Avanza bra. Det stör mig att det finns så många att välja bland och att det är så många parametrar att väga in. Jag ska inte köpa delar till en jävla månraket -jag vill byta bank! Att det finns många banker som endast har internetkontor gör inte saken lättare, behöver jag kunna gå in på ett bankkontor eller är det bara skönt att slippa betala för dem?

Nu pekar det åt SEB eller Länsförsäkringar, jag tänker inte välja en bank där mina kollegor kan spana in mitt saldo...

Bygga robot

Häromdagen pratade jag löst med en kollega om att det vore kul att programmera något man faktiskt kan ta på. Sedan dess har jag klurat lite på hur man ska gå tillväga, jag har ett par kriterier för den elektronik som ska styra manicken.

  • Stöd för objektorienterat programspråk. Jag tänker inte lägga ned en massa tid och energi på hårdvara om jag sedan inte kan nyttja den ordentligt. Kanske smidigast genom att hålla sig till 386 plattformen och någon embedded linux variant?
  • Allt ska kunna drivas med batteri så den behöver vara strömsnål.
  • Den ska ha Wlan stöd. Jag villa att den ska kunna hämta och lämna information via TCP/IP

Ett alternativ är OOPIC men den är lite trisst eftersom allt är klart (förutom Wlan), man behöver inte göra någonting egentligen. Bara att köpa och börja hacka.

Men det kanske slutar här, det är väl lite osäkert om jag orkar pyssla med sånt här på fritiden. Fast lite kul skulle det ju vara...

tisdag, juli 01, 2008

Juicy

Mmm tänkte jag. En brämhultsjuice till extrapris -perfekt, just vad jag behöver efter en tuff dag på jobbet och med en hemresa med busstrejk och ersättningsbuss att se fram emot. Jag gillar brämhults. De verkar göra både god och nyttig dricka, tyvärr något dyr så därför köper jag den inte särskilt ofta.

Just den här smaken hade verkligen det mesta man kan begära; nyttig -check, fin färg -check, juste konsistens -check. Den var tillochmed billig! Synd bara att den smakade urk. Jag borde väl ha tänkt till när det står morotsjuice på förpackningen. Smaksynnapserna fick spasmer, fullkomligt groteskt! I vanliga fall kan jag gnaga i mig en bit morot eller två på McDonnalds istället för pommes för att stilla mitt dåliga samvete men aldrig mer morotsjuice. Nu har jag provat och jag går aldrig tillbaka.. även om det kittlade lite skönt i äcklignerven.