söndag, mars 25, 2012

Ett år med Volvo V70 -01

Nu har vi ägt vår bil i ett år. Det har varit ett spännande år inte helt utan överraskningar men inget vi inte tagit oss igenom. Om jag vetat då vad jag vet nu hade jag antagligen försökt pruta något på bilen, exempelvis spjällhuset som behövde åtgärdas och som är ett vanligt problem med den här årsmodellen och som bilförsäljaren troligen var väl medveten om. Det största bakslaget var i vintras när bilen inte ville starta i minus 20 grader på grund av att batteriet laddats ur. Största överraskningen var när vi mötte de där bäddmadrasserna som vi mötte på E18. Annars har det mest varit en skön känsla att kunna åka när vi vill och vart vi vill, slippa släpa matkassarna på bussen eller sitta i ett försenat SJ tåg med bristfällig information. Jag kommer nog inte att klara mig utan bil nu när jag vet hur smidigt det är.

I diagrammet ovan kan man se att det mesta av pengarna vi lagt på vårt bilägande gått till service, ca 35000kr, vilket man kan tycka är en ganska stor summa med tanke på att bilen kostade 65000kr i inköp men då ingår exempelvis kamremsbyte som är en av de största posterna för den här bilen. Vi har även valt att inte göra all service själva och då blir det förstås dyrare. I service ingår även nya vinter och sommardäck inklusive byte och balansering (totalt ca 9500kr). Nu idag bytte jag samtliga bromsskivor, bromsbelägg och bromsbackar på egen hand och sparade ca 4000kr i arbetskostnad så det hade kunnat vara mer pengar ändå. Och det här kan knappast ses som ett normalår med den här typen av bil, jag gissar att servicekostnaden kommer att ligga på runt 8000kr per år de närmaste åren.

fredag, mars 02, 2012

Handbrake and PowerShell

If you, like myself, has got a digital camera with HD capabilities but very limited encoding options then the following script might interest you. It traverses a folder structure scouting for movies to re-encode and then sets the new files creation time to the same as the old one. Then removes the old movie file. For encoding it uses Handbrake, a sweet little tool that is easy to use and produces good results.

set-alias hb "C:\Program Files\Handbrake\HandBrakeCLI.exe"
$files = get-childitem "F:\Movies" -recurse -filter *.mov
$log = "C:\log.txt"

foreach ($file in $files) {
    $old = $file.FullName
    $new = $file.FullName.Replace('.MOV','.mp4').Replace('.mov','.mpg4')

    hb -t 1 -c 1 -i "$old" -o "$new" -f mp4 --strict-anamorphic  -e x264 -q 20 --vfr  -a 1 -E faac -B 160 -6 dpl2 -R Auto -D 0 --gain=0 --audio-copy-mask none --audio-fallback ffac3 -x ref=1:weightp=1:subq=2:rc-lookahead=10:trellis=0:8x8dct=0 --verbose=1 2>&1 |
        out-file $log
        
    get-item $new | foreach { $_.CreationTime = $file.CreationTime }
    remove-item $old
}