onsdag, september 26, 2012

Flytt av tjänstepension

Platt fall. Min nya bank SEB tyckte att jag skulle samla mina bankaffärer hos dem, de menade att det fanns fördelar att ha allt samlat på ett ställe. De erbjöd sig tillochmed att bjuda på den administrativa avgiften. Jag tänkte inte så mycket mer på det utan tackade ja och lät dem arbeta med flytten tills nu när jag fick ett brev från min gamla förvaltare Länsförsäkringar där de hotar att ta 2% och 500kr från mitt kapital om jag genomför flytten. Då tackade jag nej. Nu när jag kollat runt så har de flesta pensionsförvaltare utom Avanza den här typen av "inlåsningsavgift". Om jag tycker att någon erbjuder en bra tjänst så har jag inget emot att de tar betalt i paritet till vad de erbjuder. Att ta betalt för att jag själv ska optimera min pensionsportfölj samtidigt som de försöker låsa mitt engagemang med sådana här metoder gör mig riktigt irriterad. De beter sig som en fästing.

Efterssom Avanza erbjuder ett större utbud av värdepapper men utan fasta avgifter och "inlåsningsavgifter" kommer jag troligtvis att flytta pensionen dit istället. Så mycket för idén att ha alla bankaffärer samlade på samma ställe...

söndag, september 23, 2012

Trapani, Italien

Jag fick den fina förmånen att få åka med jobbet på konferens till Trapani i Italien. Det är en stad med ca 70000 innevånare ca 10mil väster om Palermo på Siciliens nordkust. Som jag förstod det så kan man endast flyga med Ryan Air hit och för oss blir det då att ta oss till Skavsta. Vi kom iväg ifrån kontoret på Wallingatan i Stockholm vid 16:30 på fredagseftermiddagen och var framme vid hotellet runt midnatt, flygresan tar ganska exakt 3h. En av fördelarna med att flyga mellan mindre flygplatser är att det är mindre känsligt för förseningar (missar man det planerade startfönstret är det inte så många andra avgångar att konkurera med) och priserna på mat och annat verkar vara lägre, en 50cl flaska vatten i Trapani kostade ca 20kr. Sedan är det förstås inte roligt när kabinpersonalen för 15 gången försöker sälja på en något krimskrams (Ryan Air).

Trapani är inte platsen man söker om man är ute efter att hänga på nattklubb och dricka sprit tills man stupar. Det handlar mer om att äta och dricka gott, bada i det alltid fantastiska medelhavet och kanske titta på någon sevärdhet. Ganska avslappnat med andra ord. Vi tittade bland annat på byn Erice som är en liten by på toppen av berget Erice, byn hette för jättelängesesan Eryx och var då grekisk men har sedan varit erövrad av diverse folkgrupper. Man kan åka linbana upp till byn förutom på måndagar innan klockan 13:00 då den är stängd för service, så vi åkte taxi... Att åka taxi i Italien är en gastkramande upplevelse, att åka taxi upp och ner för ett 800m högt berg påminner mer om en bergochdalbana än något annat, se karta. En annan dag kom vi ut till ön Favignana där vi åt god glass, snorklade och allmänt latade oss. Bästa maträtten var den lokala pastan busiate i pasta la norma, en vegetarisk pastasås med äggplanta och till det dricker man såklart ett vin gjort på den sicialianska druvan Nero d'Avola. Annars är det glassen som inte tål att missas, lite olika kvalitéer men oftast fantastiskt krämig och verkar faktiskt sakna många av färgämnena vi häller i vår glass här uppe i norr.

Om det inte vore för de taskiga trafikförhållandena, några tillfällen såg det ganska mörkt ut, skulle jag absolut tänka mig att ta med familjen till Trapani. Och då på sensommaren/hösten. Det går tåg till Trapani men jag är osäker på varifrån eller hur smidigt det är att ta sig, kanske tåg från Palermo och att man kan flyga Arlanda-Palermo?

tisdag, september 11, 2012

Olja

Vore det inte skönt om oljan tog slut så att vi kunde fokusera mer helhjärtat på alternativa bränslen? Jag tänker att det hade varit fantastiskt bra för utvecklingen. Men under en tid skulle det förstås vara lite besvärligt, som det så ofta är när utvecklingen tvunget måste röra sig snabbare under en tid. Eller är det just det här vi upplever just nu?