onsdag, juli 30, 2014

Sverigesemester 2014

Vi har varit på semester med bil i Sverige tidigare men då har vi haft ett enda resmål och stannat där för att sedan vända hemåt. Den här gången hälsade vi på släkt och vänner i en vecka innan en vecka på Österlen. Första stoppet blev i Hallsberg där svärföräldrarna bjöd med barnbarnen på teater i Lerbäck. I Lerbäck hålls även en marknad där det säljs massor med god mat i form av parmesan, parmaskinka och en massa annat kul förstås.

Från Hallsberg vidare söderut mot Hästholmen, ingen tur till Karlstad och Värmland den här sommaren. Väl på plats i Östergötland, riksväg 50 har verkligen blivit bättre efter ombyggnaderna och framförallt efter Motala där man nu åker bäst via Mjölby och E4 mot Östgötaporten, gjorde vi bland annat besök vid Naturrum Tåkern men även det mysiga caféet.

På väg bort från Hästholmen stannade vi till vid Östgöta Ullspinneri som ligger hyfsat avsides (och inte där Google Maps visar).

Sedan Linköping och Quality Hotel Oxen strax intill Trädgårdsföreningen där det finns en jättefin lekpark och våra kompisar bor på andra sidan parken så läget är perfekt. Om något var vårt rum väldigt varmt på grund av golvvärmen i badrummet som inte gick att stänga av. Men frukostbuffén var mumsig och det finns garage i källaren. Vi åker en tur till Bergs Slussar och följer de fina båtarna men roligast var nog ändå badplatsen vid Roxen

Hittills har allt varit bekant men nu passerar vi Gränna och åker längre söderut med vår fina gamla Volvo V70 än vi någonsin gjort tidigare. Vi åker till Furulund, norr om Lund, för att besöka min kusin som jag inte träffat på jättelånge. Det kändes ganska nervöst innan men gick fantastiskt bra och vi sov som stockar i vardagsrummet innan resan tog oss till Lomma Beach för sommarens enda dopp på västkusten. Men badar man i Lomma behöver man inte bada så ofta! Långgrunt och varmt i vattnet med utsikt över Turning Torso och Öresundsbron är svårt att slå och man blir sugen på att rulla vidare ut i Europa.

Sedan Österlen och här delar vi stuga med våra vänner exilskåningarna strax söder om Stenshuvud nationalpark i ett område som kallas Knäbäckshusen. Eftersom vädret är så oförskämt bra måste vi bada på de fina stränderna varje dag men orkar inte mer än kanske två timmar åt gången, vi hinner även med en hel del utflykter till bland annat Mandelmanns Trädgårdar, Kiviks Musteri, Glimmingehus och förstås kakbuffé vid Kaffestugan Annorlunda och gallter på Franskans Crêperie i Rörum. Veckan gick fort och snart bar det av hemåt genom världens åskväder. Resan hem var försåts lång för barnen men det gick ändå hyggligt med några stop. Nu är det skönt att vara hemma.