lördag, februari 14, 2009

Jonas Seffel

Under min tid vid Karlstads Universitet var jag klasskamrat med Jonas. Sedan dess har jag inte träffat honom men jag följer honom genom hans fotografering som är väldigt imponerande. En dag vill jag kunna fotografera som honom.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, Vilka fina bilder!! Helt fantastiska men dina kommer inte långt efter - du är på god väg. Naturen är underbar och det är bra att han presenterar bilderna utan att förändra dem i datorn - gör man det är de ju inte helt äkta tycker jag.
God fortsättning/mamma

admin sa...

Kan Seffel något tips hur man kan fota när det är mörkt ute och månsken, jag testade utan blixt och det blev bara svart, med blixt blir det svart med rökslingor, det var kallt. Jag provade med månen i bild, utanför bild och även med månen i ryggen, bara svart. Jag får väl leva med minnet i huvet, men det kan ju vara kul att dela med sig. Kan vara en för simpel kamera också. (IXUS 70)

Anonym sa...

Får buga och bocka för "recensionen".

Angående "mörker fotografering" så beror det lite på vad du vill fotografera.

Människor:
På med blixten, sätt den på att den ska synca med andra ridån. Gå upp så mycket du kan i ISO utan att bilden blir allt för brusig. ISO800 funkar på de flesta kameror. ISO1600 och uppåt för modernare/dyrare. Använd så stor bländare som möjligt. Ställ kameran på M och använd kanske en slutartid runt 1/10. Blixten fryser rörelsen så skakningsoskärpan hamnar i bakgrunden.

Landskap och whatnot:
Stativ och fjärrutlösare är ett måste. För att komma fram till korrekt slutartid så gör jag så här - ställer in kameran på ISO3200, största bländaren (säg 2.8) och manuell fokus. Tar en bild och kollar så den ser bra ut (kolla så att fokus sitter där den ska!). Säg att vi fick 30 sekunder som slutartid och allt annat såg bra ut. Då sätter jag den bländare (säg 8) och det ISOt jag ville ha (säg 100) och räknar om så här:
ISO1600 - 1min
ISO800 - 2min
ISO400 - 4min
ISO200 - 8min
ISO100 - 16min
bländare 4 - 32min
bländare 5.6 - 64min
bländare 8 - 128min

Eftersom jag är så rastlös orkar jag inte vänta i 128min och ställer in ISO400 och får slutartiden 32min.

Månen kommer dock vara bli en vit prick så ta en extra exponering runt ISO100, 1/125, f/5.6 får att få detaljer i den så kan du klippa in den i bilden som är exponerad för marken.

Du kan få problem med brus i bilden när du kör långa exponeringar. Med 40Dn som jag hade var det inga problem i mitt tycke.

Spegeluppfällning använder jag också. Det var nog allt. Men kom ihåg att försöka hitta en intressant förgrund även när du tar nattbilder. Nattbilder som är välkomponerade är väldigt trevliga att se på men svåra att få till då man inte ser något.

Lycka till.

admin sa...

Till Jonas Seffel!

Tack för tipsen, jag begrep inte allt men jag tror att jag ska ha längre slutar tid och högre ISO, typ.

Och Grattis till förlovningen.

Jonas, Nazlis jobbarkompis, hälsar.

//Sara (Eriks syster)