En härlig blog om arbetslivet i Tokyo skrivet av en svensk på engelska. Jag gillar serietidningsreferenserna och satiren. Nu i dessa tider är det extra intressant att läsa om vad som händer i staden och hur man hanterar kaoset efter jordbävning, tsunami och kärnkraftsolyckan. Läs själv vetja!
torsdag, mars 31, 2011
måndag, mars 21, 2011
Rut nio månader
Inte så lilla Rut fyllar snart ett år så det kanske är dags att få upp en andra bild här. Hon har börjat krypa omkring och utforska världen, än så länge mest i närheten av mamma och pappa men behovet av att hålla koll på små fingrar i närheten av eluttag och dörrspringor har helt klart ökat. Och snart är det min tid att vara föräldraledig, 120 dagar mellan mitten av april och inskolningen på dagis i augusti.
Rut har börjat äta lite själv. Mest smörgås, kiwi och apelsin men hon dricker inte vällingen själv än och det är nog den mysigaste tiden på dygnet. Hon sover oftast bra på nätterna men inte alltid på dagarna som hon kanske behöver. Det finns så mycket att upptäcka nu när hon kan krypa antar jag?
måndag, mars 14, 2011
Automobil -check!
Efter att ha tittat på en bil privat, och dissat den på grund av för högt pris i förhållande till bilens skick (men jag provkörde den ändå för att ha någon referens), åkte vi till Mikael Mattinson i Näsbypark. Där väntade vår bil på oss. Efter att ha provkört bilen och pratat med säljaren, som bor i samma område som oss, bestämde vi oss för att köpa bilen. Så nu har vi bil, en Volvo V70 ljusgrå á 2001 års modell och priset landade på 65000kr. Försäkringen tecknar vi hos Volvia för strax under 5000kr/år.
lördag, mars 05, 2011
Memcached
Att läsa ifrån disk är långsamt, så varför göra det mer än en gång? I en webbapplikation ser mönstret något förenklat ut som såhär:
- Klientens webbläsare skickar en förfrågan mot en webbserver
- Webbservern tolkar förfrågan och kör igång kodsnutten som ska hantera den här specifika förfrågan
- Kodsnutten hämtar data ifrån en datakälla, ofta en databas där innehållet lagras på ett fysiskt medium (som inte töms när strömmen bryts)
- Svaret skickas till klienten
Det som är en flaskhalls här om du har många besökare och lagrar informationen på disk är oftast disken i sig. Även om databaser idag är duktiga på att hålla resultat i primärminnet för att slippa läsa ifrån disk varje gång så finns informationen ändå bara på en plats, databasservern. För att komma runt det här kan man förstås sprida informationen över flera databasservrar men det är en relativt komplicerad process att lastbalancera på den nivån. Istället kan man med exempelvis Memcached lagra resultatet i sina webbservrar eller andra maskiner som finns tillgänglig, desto fler desto bättre! Memcached är enkelt på gränsen till simpelt och fullkomligt genialt, du installerar en minimal serverapplikation som sparar ett värde ihop med en hashnyckel. Den maskin som servar en förfrågan frågar först Memcached servrarna om de har resultatet som efterfrågas och då hämtas det därifrån, annars hämtas det upp ur databasen och returneras förutom att det nu sparas till en Memcached server. Om en av Memcached servrarna går ner spelar det inte så stor roll, de värden som fanns där kommer snart att finnas på någon av de andra servrarna.
Pension
Jag har tänkt gå i pension. Någon gång. Tyvärr är det väldigt många andra som planerat att gå i pension innan mig, det i kombination med att vi lever längre och får färre barn ger ett ganska taskigt utgångsläge. I Sverige är det nämligen så att de som arbetar betalar pensionärernas pension, om det inte finns någon som arbetar då betalas heller inte någon pension (såhär är det inte i alla länder, vissa betalar ut pension oavsett och får ett fett underskott istället). Så när nu antalet pensionärer blir fler och lever längre i förhållande till de som arbetar och betalar skatt blir det problematiskt. Och det är delvis därför och delvis då vi faktiskt är friskare högre upp i åldrarna som man vill höja garantipensionen till 66 eller 67 år ifrån tidigare 65. Det här betyder inte att man inte får gå i pension tidigare utan att garantipension och bostadstillägg betalas ut först något år senare än idag. Garantipensionen är en viktig del av pensionen om man tidigare varit låginkomsttagare, du kan alltså välja att ta ut t.ex tjänstepension vid kanske 65 men kommer alltså med ändringen inte att få ut någon garantipension förens vid 67års ålder.
- Pensionsåldern - hos pensionsmyndigheten