lördag, mars 05, 2011

Pension

Jag har tänkt gå i pension. Någon gång. Tyvärr är det väldigt många andra som planerat att gå i pension innan mig, det i kombination med att vi lever längre och får färre barn ger ett ganska taskigt utgångsläge. I Sverige är det nämligen så att de som arbetar betalar pensionärernas pension, om det inte finns någon som arbetar då betalas heller inte någon pension (såhär är det inte i alla länder, vissa betalar ut pension oavsett och får ett fett underskott istället). Så när nu antalet pensionärer blir fler och lever längre i förhållande till de som arbetar och betalar skatt blir det problematiskt. Och det är delvis därför och delvis då vi faktiskt är friskare högre upp i åldrarna som man vill höja garantipensionen till 66 eller 67 år ifrån tidigare 65. Det här betyder inte att man inte får gå i pension tidigare utan att garantipension och bostadstillägg betalas ut först något år senare än idag. Garantipensionen är en viktig del av pensionen om man tidigare varit låginkomsttagare, du kan alltså välja att ta ut t.ex tjänstepension vid kanske 65 men kommer alltså med ändringen inte att få ut någon garantipension förens vid 67års ålder.

3 kommentarer:

Akke sa...

Som vanligt overdriver statsmakten. Vad som inte namnts ar att en del av pensionskapitalet har du sjalv jobbat ihop till enligt pensionsbrevet som du fatt hem i brevladan (orange kuvert). De har pengarna racker faktiskt ett antal ar innan staten far hosta upp din pension.For narvarande lyfter jag enbart mina tjanstepensioner som jag har betalat in extra via arbetsgivaren. Det ar inga jattesummor men de bidrar till ett dragligt leverne.
Alltsa rekommenderas att inta lugnt lage fundera pa hur mycket du har rad att betala in extra pa privata pensioner eller tjanstepensioner och planera for alderdomen redan nu. Tjanstepensionen kan tas ut redan vid 55+ idag och ar fristaende fran den allmanna pensionen.
Har nere kor man med superannuations, en typ av tjanstepensioner som placerar alla sina pengar i marknadspapper. Nar bubblorna brister rasar vardet katastrofalt och pensionerna blir i vissa fall helt utan pengar. De kan da ansoka om vanlig pension som ar ganska blygsam.

kram pa o deb

E.H sa...

Ja det var därför jag försökte vara tydlig med att det bara är garantipension och bostadstillägg det gäller. Det är dessa två som definierar "allmän pensionsålder" i Sverige.

Hur bra/dåligt fungerar det att ta ut pensionen i Australien? Blir du dubbelbeskattad?

Akke sa...

Innan alla beslut var klara fran skatteverket drog forsakringsbolagen en preliminar skatt i borjan men for narvarande dras ingen skatt pa min tjanstepension. Skatten kommer jag att betala har i Australien i juli nan gang nar vi deklarerar och den lar bli betydligt lagre har an i Sverige.
Australienska pensionarer betalar ingen skatt i gemen. Dessutom om du tar ut dina superannuations efter 60 betalar du ingen skatt heller.

pa