lördag, februari 25, 2012

Microsoft SQL Server 2012

Då var det dags igen! En ny version av den programvara som jag arbetar mest med är på väg att släppas, finns idag tillgängligt att ladda ner och testa som en s.k "release candidate" vilket innebär att allt är i princip klart och att man vill låta oss utvecklare provköra de nya funktionerna och hitta eventuella brister. Ett par nyheter i licensmodellen innebär att det nu är tänkt att bli enklare och billigare att jobba med en virtualiserad miljö vilket blir allt vanligare. Det finns ett par åsikter om det här med virtualisering och databaser som jag inte kommer att gå in närmare på nu. Vi är, oavsett vad det betyder för just DBMS, på väg mot en servermiljö där allt fler satsar på virtualisering för att kanske främst sänka kostnader.

För mig som utvecklare innebär den här nya versionen ett par större förändringar i utvecklingsmiljön som bl.a innebär; lättare att förbereda lyft mellan miljöer och hålla databaser i synk, möjlighet att arbeta offline utan kontakt med databasen (man validerar sina ändringar mot script och en lokal utvecklingsdatabas som liknar .NETs Cassini för webutveckling), en mer fungerande utvecklingsmiljö för SSIS. Listan är lång och gör mig riktigt glad. Det känns kul att få jobba med en produkt som ligger så långt fram och strävar vidare framåt.

Den nya versionen kommer att släppas den 7 mars 2012 i något så fräsigt som ett virtuellt event, läs mer om detta på www.sqlserverlaunch.com. En bra plats att lära sig mer om nyheterna i den nya versionen är Microsofts informationsportal.

Inga kommentarer: