söndag, september 23, 2012

Trapani, Italien

Jag fick den fina förmånen att få åka med jobbet på konferens till Trapani i Italien. Det är en stad med ca 70000 innevånare ca 10mil väster om Palermo på Siciliens nordkust. Som jag förstod det så kan man endast flyga med Ryan Air hit och för oss blir det då att ta oss till Skavsta. Vi kom iväg ifrån kontoret på Wallingatan i Stockholm vid 16:30 på fredagseftermiddagen och var framme vid hotellet runt midnatt, flygresan tar ganska exakt 3h. En av fördelarna med att flyga mellan mindre flygplatser är att det är mindre känsligt för förseningar (missar man det planerade startfönstret är det inte så många andra avgångar att konkurera med) och priserna på mat och annat verkar vara lägre, en 50cl flaska vatten i Trapani kostade ca 20kr. Sedan är det förstås inte roligt när kabinpersonalen för 15 gången försöker sälja på en något krimskrams (Ryan Air).

Trapani är inte platsen man söker om man är ute efter att hänga på nattklubb och dricka sprit tills man stupar. Det handlar mer om att äta och dricka gott, bada i det alltid fantastiska medelhavet och kanske titta på någon sevärdhet. Ganska avslappnat med andra ord. Vi tittade bland annat på byn Erice som är en liten by på toppen av berget Erice, byn hette för jättelängesesan Eryx och var då grekisk men har sedan varit erövrad av diverse folkgrupper. Man kan åka linbana upp till byn förutom på måndagar innan klockan 13:00 då den är stängd för service, så vi åkte taxi... Att åka taxi i Italien är en gastkramande upplevelse, att åka taxi upp och ner för ett 800m högt berg påminner mer om en bergochdalbana än något annat, se karta. En annan dag kom vi ut till ön Favignana där vi åt god glass, snorklade och allmänt latade oss. Bästa maträtten var den lokala pastan busiate i pasta la norma, en vegetarisk pastasås med äggplanta och till det dricker man såklart ett vin gjort på den sicialianska druvan Nero d'Avola. Annars är det glassen som inte tål att missas, lite olika kvalitéer men oftast fantastiskt krämig och verkar faktiskt sakna många av färgämnena vi häller i vår glass här uppe i norr.

Om det inte vore för de taskiga trafikförhållandena, några tillfällen såg det ganska mörkt ut, skulle jag absolut tänka mig att ta med familjen till Trapani. Och då på sensommaren/hösten. Det går tåg till Trapani men jag är osäker på varifrån eller hur smidigt det är att ta sig, kanske tåg från Palermo och att man kan flyga Arlanda-Palermo?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan

hette glassen gelato? Den ar jam jam.Kanske det var sa att dina forfader en gang pa 900-10000-talet harjade pa Sicilien och sodra
Italien och kastade ut araberna. Normanderna var attlingar till GangeRolf som tvingade till sig Normandie en gang i tiden. Han hade sina rotter i bl.a. Skane.

//Pa

Unknown sa...

Japp det var gelato. Redan då visste man att åka söderut och roa sig alltså?