fredag, april 27, 2007

Kortisonspruta

Eftersom jag inte fick hem något recept på den spruta som jag skulle få så ringde jag och frågade. Gissa om jag blev förvånad när jag fick höra att det nya hippa inom apoteksvärlden kallas e-recept och innebär att man inte behöver något pappersrecept! Det räcker med legitimation, och pengar förstås. Häftigt.

Igår hade jag tid hos farbror doktorn dvs. min husläkare Leif som förövrigt värderar män högre än kvinnor då det är lättare att hitta vart man ska sticka nålen i män eftersom det finns mindre fett hos dessa. Jodå han skäms inte. Eftersom jag kom tio minuter sent trodde jag att jag missat min chans men det var tydligen inga problem och det hela tog kanske tio minuter. Sprutan fick jag i slemsäcken, betecknas med "bursa" på bilden nedan och som vad jag förstår kommer ifrån latinets "Bursa synovialis".

Med ett snabbt hugg hamnade sprutan rätt (tror jag) och det fick en ganska skum effekt, det kittlade i underarmen, men det är tydligen helt normal.

Nu ska jag vänta i en vecka innan jag kan säga om det fungerat eller ej. Innan jag gick sa han att han lovade att titta på en rugbymatch i sommar när VM går.

onsdag, april 25, 2007

Typ problem

Nu ska ni få höra om en myra som gick ut i morgondiset sedan han druckit sin choklad. Jag blev så glad sedan jag löste det här att jag inte kan låta bli att dela med mig, kanske någon kan ha nytta av det?

I Quaero vill jag kunna hämta punkter och rapportera in punkter till en databas över internet. Den första idén jag hade var att använda en webservice för att styra åtkomst till databasen och dessutom erbjuda lite logik som kanske inte kan skrivas i stored procedures. Model typerna (de klasser som innehåller information om punkterna) fanns färdiga eftersom jag konstruerat dessa under utvecklingen av klienten. Visual Studio i all sin glans (barnförbjuden länk) byggde i princip webservicen åt mig och när jag sedan ville använda den ifrån klienten så behövde jag bara lägga till en referens. Snabbt och smidigt, eller? Inte riktigt.

I webservicen skickar jag (genom att serialisera/deserialisera dessa från/till XML) Target objekt och i klienten tar jag emot Target objekt, i båda projekt finns referens till mitt modelprojekt men när jag försöker kompilera klagar kompilatorn på att dessa är olika typer. Vad försiggår här egentligen? Jo, när jag i klienten skapar en referens genererar även Visual Studio nya typer åt mig som stämmer överens med webservicen. Det här låter ju bra om det inte vore så att jag ville använda de typer som jag redan vet skickas.

En webservice ska vara åtkomlig för vem som helst och därför antar Visual Studio att jag inte vet någonting om den förutom adress och då skapas typerna utifrån specifikationen som finns på den adressen.

Problemet med automatgenererad kod är att den genereras automatiskt. Lösningen är nämligen den att man i den automatgenererade koden kommenterar ut den typ som skapats utifrån webservicen och istället refererar till modellen som man har sedan tidigare. Å andra sidan hade jag aldrig hunnit färdigt om inte koden var just automatgenererad så som vanligt har myntet två sidor.

söndag, april 22, 2007

Fjärde frågan

Rätt svar på förra veckans fråga var Trat.

Nästa fråga handlar om vetenskapshistoria. Vad heter den person som i 1700-talets frankrike vågade påstå att den store Newton haft fel. Personen hade dessutom goda kontakter med Voltaire och har fått en krater på Venus namngiven efter sig.

lördag, april 21, 2007

Arbetsliv etc.

Nu har jag mönstrat på! År 2048 beräknas jag kassera ut min första tjänstepension om jag inte vill sluta tidigare (som tidigast vid 55 års ålder och som senast vid 70). Mellan här och där kommer säkert mycket intressant att hända, skulle jag dö innan hela pensionen kasserats ut finns det möjlighet för de närmaste att dela på de pengar som finns kvar. Vad mycket ironiskt jag har funderat ut att skriva om det här med pensionen men jag raderade alltihopa, det var för sorgligt.

Alltså, i förra veckan skrev jag på mitt anställningsavtal som binder mig att jobba 40 timmar i veckan från det att jag känner mig färdig med examensarbetet. Bättre situation kunde jag inte hamnat i -glömde jag att berätta att lönen är riktigt bra? Nu gäller det alltså att bli klar med examensarbetet ganska snart och börja jobba innan någon kommer på vilken bluff jag är, för ingen kan ärligt påstå att jag skulle vara värd den lönen.

Jag börjar bli gammal, äter två piller om dagen. Ett piller med järn eftersom att jag ger blod och ett med vitaminer (som kanske inte hjälper men jag äter dem iallafall). Eftersom min husläkare glömt mig tog jag kontakt med honom i förra veckan och fick då reda på att jag har följande (i axeln):

I främre delen av tuberculum majus finns ett benmärgsödem, i anslutning till fästet för supraspinatussenan. Det finns lätta signalförändringar i senan i samma område, och möjligen en liten partiell ruptur intratendiöst. Förändringarna kan vara traumatiskt relaterade. Ingen avgränsbar fraktur påvisas. Övriga delar av rotatorkuffen ordinära. Inga skelettförändringar. Normal muskulatur. Ingen artros. Inga förändringar i glenohumeralleden.

Det som oroar mig är "benmärgsödem" men det ska kunna ge med sig efter antiinflamatorisk behandling och det är väl därför jag ska få en kortisonspruta den 26:e. Det ska bli intressant, undrar hur lång nålen är och hur långt in den behöver tränga?

onsdag, april 18, 2007

Verktyg och hjälpmedel i all ära

Eftersom jag är student och fördelar min tid efter eget tycke och smak har jag idag tagit mig tid åt att läsa och fundera kring en text skriven av Charles Petzold. I stort handlar det om att med för mycket hjälp fördummas man. Ta miniräknaren som exempel, hur mycket snabbare går det inte att multiplicera med räknaren istället för att räkna för hand (för att inte tala om polynomdivision och annat hemskt). Varför ska man då inte använda miniräknaren i skolan? Det går snabbare och blir garanterat rätt. Jo men kanske därför att det kan vara av intresse att veta vad man egentligen sysslar med?

Nåväl, i artikeln är det en programmerare som skriver för programmerare och verktyget i fråga är Visual Studio som är en utvecklingsmiljö med bl.a kodkompletering som innebär att när man skriver kod så ger programmet förslag till vad det är man försöker skriva. Dessutom kan programmet generera relativt mycket kod. De olika hjälpmedlen som finns leder till att programmeraren kan skapa program snabbare till kostnaden av mindre kontroll och mindre rörelsefrihet.

Författaren menar att hjälpmedlen i längden kan leda till att programmeraren i mindre mån tar till sig och drivs till att använda alternativa lösningar. Mindre fantasi helt enkelt. Jag önskar att jag kunde stå upp och säga att: "så är det minsan inte alls det din gamle stofil!". Tyvärr verkar det som att allt pekar åt det motsatta och hjälpmedlen blir fler och bättre för varje år som går. För hundra år sedan fanns varken internet att söka information på eller datorvirus att oroa sig för, är vi på väg åt rätt håll? Med tanke på att mycket av dagens teknik som skapar stress och oro samtidigt leder till nya mediciner kanske alltsammans går plus minus noll. Men det hade varit intressant att se lite statistik.

måndag, april 16, 2007

Quaero::Guide

Då äntligen har jag fått någon faktisk utveckling gjord igen. Den senaste tidens arbete har gått ut på att omarbete redan existerande funktionalitet och det är inte särskilt kul men det känns som att det har gett resultat. Nu skulle det vara möjligt att öppna upp programmet för plugins som lyssnar efter förändringar i GPS:ens läge och agerar därefter.

Den nya delen innebär stöd för guidade turer, som exempelvis stadsvandring. Låt säga att du är påve och har tröttnat på att visa besökare runt i Vatikanen men vill fortsätta att förmedla information om de statyer och byggnader som finns där. Då skulle du kunna skriva ihop fakta om varje sevärdhet och bestämma hur stor kännslighetsradie (se bild nedan) den ska ha och klämma in alla beskrivningar i en XML fil som man sedan laddar in i Quaero. Därefter kan Quaero visa riktning och avstånd till sevärdheterna och när besökaren kommer nog nära så visas informationen på skärmen. Det skulle vara möjligt att spela upp en MP3 fil eller video också men dessa tar naturligtvis större plats. Ännu bättre (eftersom du har så ont om tid) vore det förstås att hämta informationen direkt ifrån Google Earth (det mesta finns där).

Nästa steg kommer att bli en navigationstjänst som tar en samling punkter (inklusive i vilken ordning de ska passeras) och visar användaren åt vilket håll man ska åka för att komma till nästa punkt, därefter visas nästa punkt osv. tills man når målet.

söndag, april 15, 2007

Tredje frågan

Det rätta svaret på förra veckans fråga är: 22807 st Erikar. Det var kanske inte så lätt eftersom frågan var dåligt formulerad närmast var Jonas som svarade helt rätt med 1 (en) Erik och ett lok.

Jag har svårt att tro att ingen räknat rätt men hinner inte titta mer på det just nu. Formeln jag använde var (mv^2)/2 och siffrorna för loket var 76000 kg och 100 km/h (27,778 m/s). Nästa gång ska jag vara mer noggrann i frågeställningen.

Nu till nästa fråga! I bilden här till höger kan du se en logotyp som är starkt förknippad med ett land vars ledare har ett roligt namn. I det här landet finns en provins vars inhemska namn baklänges översatt ifrån engelska till svenska är ordet "fnask". Vad heter provinsen (på det inhemska språket)?

En uppdatering av poäng kommer att ske imorgon. Jag får väl försöka vara lite snäll när jag är så dålig på formulera frågor.

torsdag, april 12, 2007

"I have a dream"

Låt säga att i en inte allt för avlägsen framtid om sisådär 20-30 år när utvecklingen av robotar kommit så långt att de finns i vardagen och bensindrivna bilar inte längre finns att det då även finns ett system för att följa varje individ. Myndigheterna opererar in ett chip vid fem års ålder som alstrar energi ifrån människokroppen och som fyller funktioner som kreditkort och legitimation gör idag. Där finns också en sändare/mottagare som klarar att förmedla personens position för den som är behörig. Låt säga att det inte är om 20-30 år utan imorgon...

Att operera in chip i barn kommer antagligen att dröja pga en del moraliska aspekter och att följa 6,5 miljarder människor kräver skalbarhet som jag inte tror är möjlig idag. Men imorgon? Alldeles säkert. Med tanke på USAs rädsla för terror kommer alldeles säkert den dag när ett liknande system kommer att finnas åtminstone inom dess gränser.

Idag kan man som exempel följa flygplans inflygningar och som jag ser det är det mest en fråga om integritet för att införa en lösning som iofs kräver liknande teknik som jag labar med (mobiltelefon med GPS) men som inte alls är orimlig. Herr Asimov var är ni?

tisdag, april 10, 2007

Avstånd

Nu när jag har punkterna i tre dimensioner vore det väl dumt att beräkna avståndet i två? Problemet för mig var att jag var tvungen att räkna om latitud, longitud, höjd till x, y, z. Efter att ha strulat runt en del har jag fått fläng på det och tänkte dela med mig av informationen. Jordens radie antas vara 6367442.5 m (vilket är ett medelvärde).

Utifrån latitud/longitud:

Utifrån latitud/longitud via omvandling till XYZ:

Jag ber om ursäkt för kvalitén på texten men om du klickar på bilderna går det förhoppningsvis att läsa. Det började med att jag skrev rent formlerna i Microsoft Equation och när jag väl via Visio lyckats få dem i GIF format visade det sig att Blogger förstörde dem iallafall.

måndag, april 09, 2007

Andra frågan

Rätt svar på förra veckans fråga är mycket riktigt Uppsala!

Här är veckans fråga. På bilden kan du se ett stort lok, men hur stort är det egentligen? Hur många Erik (80 kg, 20 km/h) krävs det för att väga upp den kraft som loket har vid full fart?

onsdag, april 04, 2007

Quaero::Log mer forts.

Varför inte 3D? Jag hade redan latitud och longitud men tvekade att ta med höjd över havet eftersom jag inte trodde att den skulle vara nog exakt. Nu när jag gjort det känner jag att det var rätt val. På bilden syns en av de vanliga promenaderna men nu är även höjden med. Det ska bli spännande att se hur bra det fungerar att följa min promenad live via webservice.

tisdag, april 03, 2007

Quaero::Log forts.

Den här gången började jag uppe på berget med extern antenn som jag fäste uppe på ryggsäcken. Allt ser bra ut tills jag på vägen ner måste sakta in för att passera en dagisgrupp. Efter det verkar den inte riktigt repa sig. Jag förstår att den tappar positioneringen när jag går in på ICA men på vägen dit promenerar jag på trottoaren och under ett par byggställningar (som förresten finns överallt här). Det kom ett förslag att jag skulle ta med hur noggrann positioneringen är så det blir väl nästa steg.

Hittade lite info om chippet:

Horizontal Position Accuracy
Autonomous<2.5 m
SBAS<2.0 m
Velocity Accuracy
Speed<0.01 m/s
Heading<0.01°
Time To First Fix
Hot start - Autonomous<1 s
Warm start - Autonomous<35 s
Cold start - Autonomous<35 s
MS Based - GSM coarse time<0.6 s
MS Assisted - GSM coarse time<5.3 s

Källa: http://www.sirf.com/products/GSC3LTProductInsert.pdf

"Static navigation"

Ytterligare en anledning till att det verkar väldigt hoppig i början av promenaden kan vara att GPS-chipet som är ett SiRFStar III tillämpar något som kallas "static navigation". Det här kan man läsa:

"The new chipset also features a different approach to the usage of the actual satellite signal. Where standard receivers require a signal strength of at least 28 dB to even consider a satellite for correlation the SiRFstarIII chipset will basically use any signal it can get, down to 13 dB. Thanks to its 20 channel receiver it will also be able to use signals that are bouncing off buildings (especially in urban canyons, but also indoors) and include them into the correlation. This approach of course also comes at a price. If you use such low signal levels, you will also get some pretty bad signals that will make your position jump around quite a bit when you are stationary or moving slowly. SiRF's answer against that is called “Static Navigation” and it is a feature of the chipset that freezes your position when you are moving slower than 4 km/h . Position changes will only be registered when the difference exceeds 50 meters. As a result when you walk slowly your position seems to be frozen and it updates only every once in a while."

Men det största problemet verkar ligga i att enheten inte lyckats bestämma positionen mot nog många satelliter. En lösning skulle kunna vara att inte tillåta loggning innan nog många satelliter dykt upp men det känns inte prioriterat.

Citatet är taget ifrån: www.pocketgpsworld.com/bt338.php

måndag, april 02, 2007

Quaero::Log

Resultatet av en promenad i Vanadislunden. Nu har jag lagt till så att det är möjligt att spara den väg man färdats och sedan visa resultatet i Google Earth. Det som ser spretigt ut i början på promenaden tror jag beror på att GPS:en inte låst mot nog många satelliter och på slutet kan man se att jag promenerat över/genom hörnet på ett hus och där tror jag att täckningen var lite dålig. I övrigt verkar vägen stämma väldigt bra trots att jag gick bland träden. Förutom punkterna sparar jag också tiden så att det är fullt möjligt att räkna ut hastighet och annat trevligt. Tyvärr bygger allt på hur bra mottagning man har men imorgon ska jag göra ett nytt försök med extern antenn. Värt att notera är dock att jag nu loggar positionen varje sekund och om man sänker kraven en aning blir linjerna mindre hoppiga.

söndag, april 01, 2007

Första frågan

I vilken stad är bilden tagen? Veckans ledtråd är "U+212B".

Frågesport!

Jag har funderat lite på det här och det skulle vara skoj att hitta på något här, på min blogg alltså. Ända sedan den första kommentaren trillade in har jag varit så nöjd med mig själv att någon faktiskt är intresserad av vad jag skriver. Så det här är mitt sätt att säga tack så mycket!

Det kommer att gå till såhär att jag varje söndag postar en bildfråga eller möjligtvis en rebus eller motsvarande och den som känner sig manad kan posta ett svar som en kommentar. När en vecka gått kommer jag att summera och uppdatera poängställningstabellen som du kan se på högersidan. När tio frågor och lika många veckor passerat kommer vinnaren att få ett pris som jag personligen väljer ut och skickar per post.

Rätt svar ger ett poäng och det spelar ingen roll hur tidigt eller sent man lämnar in svaret så länge det lämnas in innan nästa fråga dyker upp.