måndag, mars 26, 2007

Galileo

Idag har varit mycket av en mellandag vad gäller exjobbets vidare utveckling, jag har mest dokumenterat upp och funderat över strukturen på den befintliga kodbasen. För att inte behöva sitta med dokumentation hela dagen har jag även tittat lite på framtiden och någonstans vet jag att jag hört om ett europeiskt projekt som skulle ersätta GPS.

Ja mycket riktigt, projektet heter Galileo och planeras att vara i drift till år 2011-12. Tekniken är inte särskilt banbrytande i sig utan det handlar mer om att frigöra sig ifrån USA och GPS systemet som är militärt och därigenom inte tillförlitligt (även om civila hittills aldrig stängts ute). Galileo systemet ger tre olika möjligheter för positionering där den bästa ger en noggrannhet på <1 m men då får man vara beredd att betala en slant eftersom systemet är kommersiellt. Det finns dock en gratistjänst som ger en noggrannhet på <4 m och det är ändå nästan tio gånger bättre än GPS systemet som används idag.

Med en sådan noggrannhet skulle man kunna styra gräsklipparen hemma eller kanske rita linjer på fotbollsplanen om man inte orkar använda snöre. Det finns även stöd för marksända signaler som kan ge en noggrannhet på <10 cm.

Jo Galileo var också en snubbe som påstod att jorden inte stod i centrum utan solen och fick därigenom spendera sista delen av sitt liv i husarrest. Själva idén bannlystes aldrig utan det var mer Galileos uppstudsighet som var besvärande. Behöver jag säga att det var den Katolska kyrkan som låg bakom?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst påstod Gallileo detta men det var ändå Copernicus ungefär 100 år tidigare som var fadern till idén ("officiellt" kan man väl tillägga).

Unknown sa...

Ja men nu handlade inlägget om Galileo och Copernicus var kanske först med idén i den moderna västvärlden men lärda inom både den grekiska och muslimska "världen" lär ha förstått hur det låg till långt innan. الله أكبر (Allāhu Akbar).