söndag, december 16, 2007

Efter regn kommer sol

Och efter jobb kommer fest... i dagarna fyra. Det började i onsdags med kick-out i NIM projektet som jag jobbat i sedan i somras och som i stort gick ut på att uppgradera ett system och samtidigt byta rapportplattform ifrån Crystal info till MicroStrategy. Vi byggde också ett datamart att köra rapporterna mot. Kick-outen ägde rum på Hamburger Börs och efter midadg så showade Nanne Grönvall. Hon verkar verkligen ha energi den där Nanne. En trevlig kväll.

Dagen efter, torsdag, var det dags för Nordicstations årligen återkommande julbord på Gondolen. Det mest kompletta julbordet jag ätit och jag försökte orka med alla sju tallrikar men det blev nog inte fler än sex. Passade på att prova Bäska droppar igen, så läskigt att det nästan är gott (fortfarande). Jag åt också ål för första gången och den smakade gott.

Fredag och nytt julbord. Den här gången i Uppsala med Idas universitetskompisar. Vi spelade Rappakalja och drack portvin inpå morgonkvisten. Helt fantastiskt kul och lite skruvade definitioner framåt slutet.

Igår var det julbord igen, nu på lappis och med Idas kollegor. Mer port men maten däremot brittisk med julpudding och kalkon. Vi hade tur och fick skjuts hem och idag har vi sovit till klockan ett. Nu får det vara bra med festandet på ett tag.

torsdag, oktober 25, 2007

Mycket jobb nu

Ja det är mycket jobb nu. Om jag inte svarar på mail så får ni gärna ringa.

onsdag, oktober 10, 2007

Æon Flux

Ah! Äntligen science-fiction! Æon lever i en stad, den sista staden på jorden. Folket där överlever genom ett ambitiöst kloningsprogram där människors DNA återvinns men alla är inte nöjda med hur staden styrs och avsaknaden av medbestämmande. Många häftig framtidsprylar och mycket action, precis som det ska vara. Förövrigt spelar en brutta i toktajta kläder huvudrollen och filmen baseras på en tecknad serie med samma namn.

Babel

Nu när Angelina Jolie gjort sin egen vuxenfilm A Mighty Heart, var det väl dags att se på makens. Om du inte hört så utspelar sig berättelsen på tre olika platser och det som för dem samman är ett gevär och ett något besvärligt familjeförhållande. Man får möta fördommar och annat jobbigt/verkligt som finns där ute. Det roligaste är huvudkaraktärens fru som är fullkomligt nojig men till sist tvingas gå med på att opereras av en veterinär ute i en by i Marocko. Nej det finns inte så mycket kul. Men jag börjar nog tröttna lite på de här hollywoodrullarna med allt för stor budget.

lördag, oktober 06, 2007

Business Intelligence konferens

På företaget har vi delat in oss i två grupper där den ena ska syssla med .Net utveckling och den andra med datawarehouse, men vi är väldigt flexibla. Min nya gruppchef bjöd med mig på Microsofts BI konferens på Chinateatern igår där jag bl.a fick möjlighet att lyssna till Steve Ballmer. Här kommer en kort och något osammanhängande artikel om detta.

BI är ett ämne som liksom pånyttfötts under de senaste kanske sju åren. Det handlar om beslutsstöd och tidigare främst för de som styr ett företag och som vill se uppdaterade fakta om hur de olika delarna mår föra att kunna fatta ett bra beslut, ett beslut baserat på fakta. Tidigare lär det ska ha varit svårt att fatta bra beslut eftersom a) informationen har funnits men varit gammal, eller b) att informationen aldrig funnits sammanställd på ett sådant sätt att det går att få en bra helhetsbild. Det ska tidigare (innan IT kom till) ha handlat främst om alternativ b).

När Steve börjar tala om BI så vill han gärna blanda in så mycket som möjligt av den övriga affärsverksamheten och menar att ett företag bör genomsyras av BI eftersom beslut fattas på alla nivåer, "BI for the masses!". Det är klart han säger så, han lever trots allt på att sälja mjukvara?

Lite oväntat, jag hade väntat mig en ren säljshow, var att Urban Ask som forskar inom BI tillåts tala om hur dåligt genomslag BI verkligen haft ute i verksamheten. Det här är efter att man låtit två personer ifrån industrin fått tala sig varma över BI och hur detta hjälpt dem att fatta rätt beslut, ökat ROI osv. Urban menar att BI är bra men att det krävs att beställaren (företaget) vet vad de vill ha för att kunna skräddarsy och ta fram en lösning som passar just dem. Han menar att det finns inte någon mening med att styrelsen ska ha tillgång till 200 nyckeltal om inte mer än 10 används. Min första tanke här är att jag hört det här förut... En ny häftig teknik kommer (hype) som sedan följs av en tids besvikelse innan det senare blir riktigt användsbart då tekniken tonats ned och blivit vardagsmat.

I slutet av programmet lanserades PerformancePoint Server 2007.

En givande dag, tråkigt dock att 95% av deltagarna var män när de inbjudna var både Microsoft partners och möjliga kunder. Men vad kan man vänta sig?

Stranger than Fiction

Tokskön film. Om Happy Feet var utan särskild tråd och hjärta så är den här raka motsatsen. Huvudkaraktären jobbar på skatteverket och har ett väldigt inrutat liv men så en dag börjar han att höra en röst som berättar saker... saker som hänt?

Trevligt med en såpass förenklad och ren film, relationerna är enkla och ingen har cancer eller är gangster. Vanliga människor i en vanlig värld så att man kan fokusera på de roliga detaljerna. En av de bästa filmer jag sett.

lördag, september 29, 2007

Happy Feet

En animerad film om kejsarpingviner som sjunger och sedan steppar.

Marie Antoinette

Jag skulle ljuga om jag påstod att det här var mitt förstahandsval. Nåväl, i filmen får man följa Marie Antoinettes liv från dess att hon lämnar Österrike för att gifta sig med den franske kronprinsen (och senare kung) Louis XVI, tills dess att de tvingas på flykt ifrån Versailles. Man får inte se det blodiga slutet när de avrättas med hjälp av giljotin. Även om filmen i sig är ganska tråkig och känns lite lång emellanåt så livas den upp av Maries förbjudna förhållande med en svensk, Axel von Fersen. Filmen lyckas bra med att visa vilken lyx den franska adeln levde i och att denna klasskillnad, jämtemot folket, kunde leda till en revolution.

Memoirs of a Geisha

Filmen skildrar, som du kanske gissat, en geishas liv. Vad som inte framkommer av titeln är att filmen även visar en del av den omställning som påtvingades av japans nederlag i andra världskriget. Jag tycker att filmen cementerar de idéer jag haft om att japaner har en väldigt särskild, nästan ytlig syn på saker. Här i väst ser det väldigt påklistrat ut, men är det det?

söndag, september 23, 2007

El Laberinto del fauno

Den första filmen vi såg var Pans Labyrint eller "El Laberinto del fauno" som den heter på originalspråket. Det är inte någon Hollywoodfilm utan en spansk produktion på spanska och det gör den mer trovärdig, som att Das Boot spelades in på tyska. Filmen utspelar sig i två världar; verklighetens Spanien under Francos terror med en läskigt brutal kapten och den magiska underjorden. Den påminner till viss del om Narnia på så vis att det är barn inblandade som flyr verkligheten för något bättre, mer sagolikt.

Jag gillar Pans Labyrint men önskar att man fått se mer av sagovärlden och kanske lite mindre av verkligheten där man i en scen får se kaptenen kallblodigt slå ihjäl en motståndsman genom att slå upp näsbenet i hjärnan på honom med en vinflaska. Det är ingen barnfilm det här.

Film

I veckan började vi att prenumerera på Lovefilm, vi har provat förut och tycker att det fungerar väldigt bra. Det hela går ut på att man på deras hemsida väljer ut vilka filmer man vill se och sedan kommer de hem med posten. När man sett filmen skickar man in den och får en ny hemskickad. Det finns olika prenumerationer beroende på hur många filmer man vill ha hemma samtidigt, mellan en och tre. Om du är nyfiken kan du läsa mer på Lovefilms hemsida.

Iochmed att jag kommer att se på så mycket rolig film nu har jag tänkt försöka skriva en rad om varje. Det blir väl inga spektakulära djupgående analyser men iallafall.

söndag, september 16, 2007

Skottland och München, del två

Nåväl, bättre sent än aldrig. Efter Edinburg tog vi alltså tåget till Inverness. Vi hade bara bokat boende för de första dagarna i Edinburg för inte vara upplåsta vid någon särskild rutt men det höll vi påatt få ångra. Det visade sig nämligen att Skottland i augusti är fullkomligt fullsmockat av turister och festivaler av alla de slag, i Inverness var det en golftävling och i Nairn som ligger strax intill pågick en jazzfestival, dessutom pågick highland games. På turistinformationen i Inverness kunde vi bittert konstatera att det inte fanns något boende inom en 20 mils radie men att en sista utväg var telefonsvararen där B&B ägare kan ringa in återbud. Som tur var fanns ett återbud. För att försäkra oss om att vi skulle ha boende under resten av resan kom vi tillbaka nästa dag och bokade dessa i förväg.

Lappen visar att platsen är bokad.

B&B i Inverness var jättebra och det fanns tillochmed en meny med alternativ till frukosten. Jag passade bl.a på att prova Macaroni and cheese som inte var särskilt spektakulärt, makaroner med ost? Vi promenerade en sväng längs med Caledonian Canal, en kanal konstruerad av samme Thomas Telford som var med och konstruerade Göta kanal. Kanalen sammanbinder skottlands väst och östkuster.

Vi lämnade sedan Inverness för att åka vidare norrut mot Wick där vi skulle gå på en guidad tur i det lokala destilleriet Old Pulteney eller "The Manzanilla of the North" som det också kallas. Tyvärr hade de stängt pga. problem med asbest men vi fick gärna smaka i shoppen. I Wick åt vi på en fransk fiskrestaurang och det skilde inte särskilt mycket i pris jämfört med maten i puben intill. Gott med riktig mat som annars är svårt att få tag i, det ska antingen vara friterat eller stekt i massor med fett (nästan friterat). Fortsättning följer...

Till höger syns Wick Castle, världens minsta slott?

Världens bästa soppa?

Jag har upptäckt att jag är en naturbegåvning när det kommer till soppkok. Den här gången tog jag potatis, morötter, lök och kokkorv som ingredienser och kryddade med salt, köttbuljong och en nypa chililiknande krydda. Resultatet blev helbra och jag är väldigt nöjd med mig själv.

söndag, augusti 26, 2007

Skottland och München, del ett

Så här börjar en kort beskrivning av resan, en del bilder och ganska många länkar ska jag försöka få med. Ett stort tack till Idas syster Maja, vår granne Sara och Idas föräldrar Lasse och Inga som tagit hand om växter och katt under tiden vi varit borta.

Skottland

Landningen i Edinburg är ganska vinglig, kastvindarna pustar friskt och jag känner mig ganska liten när piloten till sist klämmer ner hjulen i landningsbanan. Vi har bokat de första nätterna på Briggend Guest House och eftersom det ligger en bit ifrån centrum väljer vi att ta en taxi, klockan är runt elva på kvällen och vi är inte särskilt sugna på att leta oss fram utan karta. Boendet är okej men inte mer och senare under resan visar det sig att servicen (och frukosten) är mycket bättre även om den var okej här.

Jag kan inte låta bli att passa på och hylla vår egen byggstil i jämförelse med britternas, avloppsrör på utsidan av fasaden och heltäckningsmatta runt toastolen? Hur tänkte dom nu?

Idas arbetskamrat Tomas råkar arbeta i Edinburg under tiden vi är där, han håller på att starta upp ett labb och undervisar om QPCR och under tiden får han bo i en stor lägenhet ett stenkast ifrån Princes Street. Han blir lite av vår guide under de här tre dagarna i staden.

Knökfullt som vanligt vid Princes Street.

Vi kommer senare tillbaka till Edinburg för att flyga till Sverige och då låter Tomas oss bo i lägenheten, väldigt snällt tycker vi. Den tredje dagen tar vi tåget ifrån Waverly, på bilden nedan kan man se spärrarna där man inte bara behöver biljett för att ta sig ut på perrongen utan också för att ta sig därifrån.

Vi har köpt varsitt Travelpass som låter oss åka tåg fyra utav åtta dagar och dessutom en del rabatter på bussar men det är lite oklart på vilka. Första stoppet blir Inverness, det ska jag försöka skriva om imorgon.

torsdag, augusti 23, 2007

Hemma igen!

Vi är hemma ifrån resan och jag ska väl slå på mobiltelefonen och ta emot eventuellt arga SMS. Det har varit skönt att inte ha med sig telefonen men jag förstår att det kanske hade varit bra att tala om det innan jag åkte. Det kommer att komma mer information om resan här för den som är intresserad.

söndag, juli 29, 2007

Sjötema

Kryssningen gick bra och båtarna (se förra inlägget) låg kvar i hamnen när vi gick iland. Lika många turister trängdes på kajerna och det var lika besvärligt att ta sig fram men jag ville passa på att röra lite på mig så det fick bli en långsam promenad ifrån Tegelvikshamnen till Östermalmstorg. På vägen passade jag på att ta några kort med telefonen.

Kryssningen var bra, ett coverband höll igång oss till tretiden med allt ifrån Ebba Gröns 800° till Metallicas Enter Sandman, bättre kunde det knappast bli! John var praktiskt taget uppe på scenen under The Darkness - A Thing Called Love. Bättre ändå (men att jag inte visste om det för tillfället) var att jag kom ihåg att hälla i mig vatten emellanåt.

lördag, juli 28, 2007

Vad ska jag inrikta mig mot forts.

Det verkar som att ni är eniga, fem röster mot noll. Så ojämna röstresultat har jag bara sett i diktaturer tidigare så det kanske ligger en hund begraven här? Det finns färre databasutvecklare än webbutvecklare som det ser ut och... ojdå, det var just en medelålder man som vann 50000kr i månaden i 20år, det hade inte varit så dumt. Undrar om det hade känts tråkigt att inte behöva jobba för pengarna? Tillbaka till ämnet: efter knappt ett halvt år inom branschen har jag antagligen inte nog med kunskap för att fatta det här beslutet men vad jag däremot tror mig veta är att jag vill syssla med nyutveckling och inte underhåll.

Nu ska jag äta lunch och sedan titta lite på båtarna som tävlar i The Tall Ships' Races innan det bär av på kryssning till Åbo.

Opensource hos Microsoft?

Ja även Microsoft har fått upp ögonen för denna "fluga" (se Internet). De har bland annat hjälpt Mozilla projektet med att porta Firefox till Windows Vista. Under tiden vid KaU och KTH kom jag i kontakt med MSDN licensen, den innebär att studenter får använda mjukvaran gratis mot att inget vettigt skapas med hjälp av den (man får inte ta betalt o.s.v). Det hade varit fint med en helt öppen licens åtminstone för studenter, kanske inte alla produkter men iaf Visual Studio?

När jag slirade runt på Wikipedia på jakt efter information om Firefox sprang jag på information om novellen med samma namn. Det var länge sedan jag läste den men vad jag minns var den okej, det har senare gjorts en film baserad på boken och ett spel (som för övrigt var Ataris enda spel på Laserdisc) baserat på filmen.

söndag, juli 15, 2007

Helg igen

I helgen som var började jag skriva på ett inlägg men av någon anledning postades inte det och här är vad som blev kvar tack vare Bloggers autosave funktion:

Ännu en helg kan räknas till historien. Igår var vi bjudna på födelsedagsfest hos Idas sommarstudent, vi åt chokladfondue. Fonduen var baserad på vit choklad, annars kan man göra den med mörk.

Efter det beskrev jag kursen i elektoraukustisk musik som var intressant på många sätt och till sist hade jag klistrat in en liten länk till det verk som jag och en kille som heter Jorgo komponerat. Verket framfördes på slutkonserten och blev godkänt.

Där jag jobbar sysslar vi med i huvudsak två saker, den ena är olika nivåer av webbutveckling och den andra är data warehouseing. Om jag sköter mig (vilket jag har för avsikt att göra) kan jag få möjlighet att certifiera mig inom något av dessa områden. Certifieringen innebär att jag pluggar ungefär som i skolan och sedan skriver ett prov. Om jag blir godkänd på provet (eller proven) så kan företaget ta mer betalt för mig, jag kan bli erbjuden fler uppdrag och om jag i framtiden skulle bestämma mig för att byta jobb så har jag lättare för att få ett nytt. Så vilket område ska jag satsa på om jag får chansen? Uppe till höger kan du rösta.

lördag, juli 07, 2007

Lördagen den 7:e juli

Igår var det Rydbofestivalen här på Björkvägen 26 med långväga gäster ända ifrån Uppsala. Som vanligt blev det trevligt men som omväxling prövade vi att varva den grillade maten med raclette, smält ost med diverse tillbehör. Det måste vara något av det onyttigaste jag ätit men jag kan inte säga att det inte var gott... känns mönstret igen? Till maten dracks diverse öl, vin och sedan whiskey. Vi hade ingen efterrätt men det var nog lika bra, ingen hade orkat äta den ändå.

Idag är jag inte helt kry men efter familjepizzan har kroppen åtminstone börjat att återgå till det normala. Jag har ätit onyttigt nästan hela veckan som gått och i torsdags missade jag ett simpass p.g.a jobb så nu känner jag mig skapligt motiverad till att komma igång och träna.

Dagen har inte varit helt bortkastad, jag har hunnit med att rita en bild i Gimp. Programmet är gratis men väldigt kraftfullt och innehåller de flesta funktioner man kan önska sig.

Under arbetet med bilden följde jag den här beskrivningen. Det svåraste är att få skuggorna på metalldelen av handtaget att se bra ut eftersom de målas på frihand och i just det här fallet använde jag musen istället för pennan.

fredag, juni 29, 2007

Tjipp

Lite sliten känner jag mig. Behöver nog bli bättre på att behålla lugnet när jobbet blir stressigt. Än så länge har jag svårt att avgöra när det är värt att stressa upp sig.

I förrgår var Sara, Jonas, Anton, Karin och Henrik och hälsade på. Vi hade tänkt grilla men det regnade så vi fick göra en rockad och möblera om vardagsrummet för att få plats med matbordet ifrån Skåre. Det gick bra och vi grillade lite olika kött och Sara glänste i köket med grekisk potatissallad.

Igår kom Ellen, Idas yngsta lillasyster, ifrån München där hon hälsat på äldsta syster Hanna som jag och Ida ska hälsa på i augusti. Om vädret tillåter ska vi försöka ta oss iväg till Gröna Lund på söndag.

söndag, juni 24, 2007

Räkna rader i tabeller

Jag har sammanställt en del krav och försökt få reda på vilka delar av en befintlig databas som innehåller data. Dessvärre innehåller databasen ett hundratal tabeller. Min första tanke var att bygga en sträng som innehåller SQL uttrycket och sedan köra hela strängen med executesql proceduren. Då kan jag nämligen bygga upp strängen genom att köra en select sats och sedan stega igenom den med en pekare. Alla tabeller finns nämligen i sys.tables tabellen. Dessvärre sprack den idén ganska snart när det visade sig att sträng-datatypen inte är nog stor för att kunna rymma alla tabellnamn. Lösningen blev att definiera en egen table datatyp som sedan går att använda som en vanlig tabell. Då finns inte samma begränsning och jag har bättre kontroll över vad som händer. Dessvärre är det min arbetsgivares egendom så jag kan inte visa något av det.

måndag, juni 18, 2007

Exjobb

Då var det färdigt! Tryckt och inlämnat, godkänt och registrerat. Skönt att ha det klart. Nu när jag gjort två exjobb kan jag inte låta bli att jämföra de tu. Anledningen till att jag gjorde ett till var ändå att Anders Västberg inte lät mig tillgodoräkna mig arbetet ifrån Karlstads Universitet. Han kunde inte berätta riktigt varför -det var något med kvalitén. Det dög helt enkelt inte.

Nej det vore barnsligt att jämföra, två olika saker har väl ingenting gemensamt? Jag räknar till tio och biter mig i tummen... ett.. två... tre .. tio. Skitsamma!

  • Coridendro - Skrivet av mig och Mats Almgren vid KaU
  • Quaero - skrivet av mig vid KTH

lördag, juni 16, 2007

Första veckan på jobbet

Ja nu har första veckan eller snarare veckorna gått och jag har redan hunnit med en hel del. Förutom att sitta på kontoret på Roslagsgatan och hos en kund på Regeringsgatan har jag även hunnit med att åka på en konferens till Sandhamn. Ut till Sandhamn åkte vi RIB båt som toppade i 50 knop. Det häftigaste var att använda färjornas svallvågor som ramp, ganska häftigt att flyga med en såpass stor båt. Den 10:e augusti förra året åkte en RIB rattad av Team Dahl Naval mellan Ystad och Haparanda på 15h 26min!

Konferensen var intressant, jag fick en inblick i vad de andra sysslar med (många sitter inte på kontoret och då kan det vara svårt att veta) och fick även möjlighet att berätta om mitt examensarbete. På kvällen åt vi god middag på Dykarbaren, efterrätten var en helt fantastisk espressobrulè. Därefter gick vi till Seglarhotellet innan det var dags att sova.

Idag putsade jag det sista på exjobbsrapporten som förhoppningsvis blir godkänd och tryckt på måndag beroende på examinatorn. Den muntliga presentationen gick riktigt bra och jag börjar faktiskt att vänja mig vid att tala inför folk. Om någon är intresserad kommer rapporten och presentationen att komma upp på nätet inom kort.

Om ni undrar vad som hänt med frågesporten så har jag ett system klart för att hantera svaren utan att visa dem för andra tävlande men det är inte publicerat ännu. Hoppas ni har det bra allesammans, nu är det snart midsommar!

måndag, juni 04, 2007

Smör på riskakorna?

Ida har kommit på det ultimata sättet att inta riskakor. Kakorna som är goda och nyttiga på samma gång. Inte lika goda som vanliga kakor och inte lika nyttiga som att inte äta kakor alls men iaf. Jo det går att vara riktigt uppfinningsrik när man är i nöd (blodsockernöd). Smörgåsmargarin.

torsdag, maj 31, 2007

"Life is like a box of chocolates"

Det har inte hänt mycket här den senaste tiden. Jag har haft fullt upp med att vidareutveckla applikationen som jag byggde under examensarbetet och idag ska den användas av 30 konsulter. Det blir väldigt jobbigt om den inte fungerar. Hoppas jag får den goda chokladbiten och inte den med rom.

tisdag, maj 22, 2007

Sjunde frågan

Det visade sig vara svårare än väntat att få reda på temperaturen i Katterjåkk klockan 07:00 den 20 maj. Här kommer ett utdrag ur brevväxlingen:

Hej Erik!!

Klockan 08 var det 5 plusgrader så vid kl 07 var det kanske runt 4 grader.

Vänliga hälsningar
Gunnar Berglund
SMHI Kundtjänst
Tel: +46 11-4958200
E-mail: gunnar.berglund@smhi.se

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Erik Hansen [mailto:ehansen@kth.se] För erik.hansen@home.se
Skickat: den 22 maj 2007 08:50
Till: Kundtjanst
Ämne: Vädret i Katterjåkk

Hej! Jag har letat på er websajt efter observationer ifrån föregående
dag(ar) men kan bara hitta dagens väder. Kan ni hjälpa mig med att ta fram lufttemperaturen för Katterjåkk klockan 07:00 den 20 maj 2007? Alternativt leda mig till en sida där jag kan ta fram den här informationen själv.

Mvh, Erik Hansen

Jag är övertygad om att jag såg temperaturen klockan 07:00 på SMHI:s sajt dagen då jag skrev frågan men nu verkar det inte som att informationen finns att tillgå längre. Ett alternativ vore att förkasta frågan men det är jag inte så sugen på. I mejlet skriver Gunnar att temperaturen var "runt 4 grader" och eftersom jag bestämmer är svaret på förra veckans fråga 4,0 °C.

Nästan alla svarade rätt! Verkligen beundransvärt med tanke på hur lång utbildningen är för att bli meteorolog.

Nästa veckas fråga: vad betyder signalen på bilden?

Kristi himmelsfärd & Järnvägen Cup

Idag ska vår ISP komma förbi med ett nytt modem så förhoppningsvis ligger det i brevlådan när jag kommer hem. Det har varit med skräckblandad förtjusning jag har varit utan internetuppkoppling de här dagarna. Jag har inte kunnat hjälpa till med KRK:s hemsida på kvällarna och inte kunnat blogga så jag har varit tvungen att koppla av och gjort annat vilket kanske inte är så dumt efter att ha suttit och programmerat i åtta timmar. Får se hur det blir nu.

I helgen var jag och Ida iväg och hälsade på hennes föräldrar och yngsta lillasyster Ellen i Hallsberg. Vi lyckades tajma det så väl att just den här helgen spelades Järnvägen Cup, en grästurnering i Handboll. Ellen står i mål i två lag och jag passade på att fotografera lite. Det är jättesvårt att fotografera idrott med en kamera som tar en sekund på sig att fokusera, så fort något händer som man vill fotografera trycker man på knappen och en sekund senare när bilden tas har allt redan hänt. Men jag har en lösning på gång: Pentax K10D. Här är en av de mindre misslyckade bilderna, det är Ellen som står i mål:

Det gick så bra för de två lagen som Ellen spelade för att hon blev dubbelbokad i finalspelet men till slut blev damjuniorerna delad trea och flicklaget tvåa efter att ha förlorat finalen med ett mål. Jag hade väl aldrig trott att det skulle vara så kul att titta på sport men efter att ha tittat en hel dag hade det inte varit fel att få spela lite.

måndag, maj 14, 2007

Sjätte frågan

Rätt svar på femte frågan var 76 kr och Martin Landälv kom närmast med 78 kr, då får han åtminstone lite tröst sjuk som han är.

I Katterjåkk var det 2,0 °C klockan 07:00 imorse. Hur många grader kommer det att vara på Söndag klockan 07:00?

Liknande regler som vid förra frågan, poäng fördelas enligt tabellen här nedanför.

Måndag6
Tisdag5
Onsdag4
Torsdag3
Fredag2
Lördag1

Man behöver vara inom ± 1,1 °C för att få poäng.

tisdag, maj 08, 2007

Frånvaro

Till en början var det mest sjukdom som höll mig ifrån datorn men nu är annat på tapeten. Vi har haft problem med kabelmodemet hemma och försökt få tag i en helpdesk som bara har öppet när ingen vettig människa har tid att ringa. Vilken tur att jag blev sjuk så att jag ficka tag i dem. Såklart är det inte helpdesken jag vill ha tag i utan någon som faktiskt kan hjälpa mig och då är det helt fel att ringa dit visade det sig. Nu har jag iaf talat med Arne Bergman som verkar vara ansvarig för L-Com som är vår internetopperatör. Som du ser har jag inte länkat till L-Coms hemsida, prova att Googla så får du veta varför. Arne tyckte att vi skulle prova att koppla bort den trådlösa rautern men det hjälpte inte och nu ska vi antagligen få ett nytt lånemodem som förhoppningsvis fungerar bättre. Värt att notera är att modemet inte fungerar alls sedan igår då jag råkade plugga in rauterns nätdel i modemet och eftersom modemet gick på lägre spänning är det nu kapputt. Inget internet för mig alltså.

tisdag, maj 01, 2007

Valborg i Uppsala

Ja jag kände att jag var tvungen att uppleva detta megaspektakel innan min tid som student tar slut. Ida kunde inte följa med eftersom hon var tvungen att jobba (Stockholms universitet har andra traditioner?) men hon var snäll nog att låna ut sina vänner som vet hur valborg ska firas.

Dagen började med champagnefrukost med massor av gott och dessutom gröt(!), efter den kunde man inte må annat än bra, eller jo bevisligen men jag mådde åtminstone väldigt bra. Sedan bar det av till Economicum och parken som ligger precis bredvid. Alternativet hade varit backen utanför Carolina Rediviva. Parken påminde mer om Hultsfred än något annat, folk pissade i minsta buske och hällde i sig mer än vad som kanske var bra av diverse billiga burköl och champagne.

Här någonstans börjar mitt minne grumlas smått. Vi äter sill och sushi med snapps, pratar mycket strunt och roar oss åt exempelvis en tjej som kommit på att använda en sopkontainer som toalett. Därefter var det dags för champagnegalopp. Jag hade en bild av att det innebar löpning och champagne -nästan rätt! Den här dagen säljs på Södermanlands-Nerikes nation inte mindre än 5000 flaskor champagne, helt sjukt. En inte försumlig del verkar dock ha hamnat på golvet (och tur är kanske det). Gallopperandet gick mest ut på att försöka spraya ner kompisarna och eventuellt flytta sig för att inte bli blöt vid vedergällningen.

Jag är inte förvånad över jordens tillstånd och med den kommande generationens ansvarsfulla beteende är jag ganska övertyg om att det kommer att forsätta i samma riktning.

Femte frågan

Rätt svar på förra veckans fråga var Émilie du Châtelet.

Det känns inte särskilt häftigt att ställa faktafrågor som går att lösa med en sökmotor på mindre än fem minuter. Innan jag kommer på någon annan typ av frågor eller bygger ett system för att hantera svar utan att visa dem tills tiden gått ut kommer jag att försöka ställa frågor som inte har svar. Åtminstone inte än.

Bergs Timber B aktiens köpkurs låg senast på 79,00 kr. Den har gått väldigt bra på sista tiden men kommer den att fortsätta på samma väg? Veckans fråga är: vilken köpkurs kommer den att ha när börsen stänger på fredag? Ju tidigare man svarar ju mer poäng får man. För att svaret ska räknas som rätt behöver det vara inom 2,00 kr ifrån den rätta kursen. Svarar man idag får man 3 poäng, imorgon 2 poäng och så vidare tills på torsdag då man får 1 poäng för rätt svar. Observera att senast dagen för att svara är på torsdag.

fredag, april 27, 2007

Kortisonspruta

Eftersom jag inte fick hem något recept på den spruta som jag skulle få så ringde jag och frågade. Gissa om jag blev förvånad när jag fick höra att det nya hippa inom apoteksvärlden kallas e-recept och innebär att man inte behöver något pappersrecept! Det räcker med legitimation, och pengar förstås. Häftigt.

Igår hade jag tid hos farbror doktorn dvs. min husläkare Leif som förövrigt värderar män högre än kvinnor då det är lättare att hitta vart man ska sticka nålen i män eftersom det finns mindre fett hos dessa. Jodå han skäms inte. Eftersom jag kom tio minuter sent trodde jag att jag missat min chans men det var tydligen inga problem och det hela tog kanske tio minuter. Sprutan fick jag i slemsäcken, betecknas med "bursa" på bilden nedan och som vad jag förstår kommer ifrån latinets "Bursa synovialis".

Med ett snabbt hugg hamnade sprutan rätt (tror jag) och det fick en ganska skum effekt, det kittlade i underarmen, men det är tydligen helt normal.

Nu ska jag vänta i en vecka innan jag kan säga om det fungerat eller ej. Innan jag gick sa han att han lovade att titta på en rugbymatch i sommar när VM går.

onsdag, april 25, 2007

Typ problem

Nu ska ni få höra om en myra som gick ut i morgondiset sedan han druckit sin choklad. Jag blev så glad sedan jag löste det här att jag inte kan låta bli att dela med mig, kanske någon kan ha nytta av det?

I Quaero vill jag kunna hämta punkter och rapportera in punkter till en databas över internet. Den första idén jag hade var att använda en webservice för att styra åtkomst till databasen och dessutom erbjuda lite logik som kanske inte kan skrivas i stored procedures. Model typerna (de klasser som innehåller information om punkterna) fanns färdiga eftersom jag konstruerat dessa under utvecklingen av klienten. Visual Studio i all sin glans (barnförbjuden länk) byggde i princip webservicen åt mig och när jag sedan ville använda den ifrån klienten så behövde jag bara lägga till en referens. Snabbt och smidigt, eller? Inte riktigt.

I webservicen skickar jag (genom att serialisera/deserialisera dessa från/till XML) Target objekt och i klienten tar jag emot Target objekt, i båda projekt finns referens till mitt modelprojekt men när jag försöker kompilera klagar kompilatorn på att dessa är olika typer. Vad försiggår här egentligen? Jo, när jag i klienten skapar en referens genererar även Visual Studio nya typer åt mig som stämmer överens med webservicen. Det här låter ju bra om det inte vore så att jag ville använda de typer som jag redan vet skickas.

En webservice ska vara åtkomlig för vem som helst och därför antar Visual Studio att jag inte vet någonting om den förutom adress och då skapas typerna utifrån specifikationen som finns på den adressen.

Problemet med automatgenererad kod är att den genereras automatiskt. Lösningen är nämligen den att man i den automatgenererade koden kommenterar ut den typ som skapats utifrån webservicen och istället refererar till modellen som man har sedan tidigare. Å andra sidan hade jag aldrig hunnit färdigt om inte koden var just automatgenererad så som vanligt har myntet två sidor.

söndag, april 22, 2007

Fjärde frågan

Rätt svar på förra veckans fråga var Trat.

Nästa fråga handlar om vetenskapshistoria. Vad heter den person som i 1700-talets frankrike vågade påstå att den store Newton haft fel. Personen hade dessutom goda kontakter med Voltaire och har fått en krater på Venus namngiven efter sig.

lördag, april 21, 2007

Arbetsliv etc.

Nu har jag mönstrat på! År 2048 beräknas jag kassera ut min första tjänstepension om jag inte vill sluta tidigare (som tidigast vid 55 års ålder och som senast vid 70). Mellan här och där kommer säkert mycket intressant att hända, skulle jag dö innan hela pensionen kasserats ut finns det möjlighet för de närmaste att dela på de pengar som finns kvar. Vad mycket ironiskt jag har funderat ut att skriva om det här med pensionen men jag raderade alltihopa, det var för sorgligt.

Alltså, i förra veckan skrev jag på mitt anställningsavtal som binder mig att jobba 40 timmar i veckan från det att jag känner mig färdig med examensarbetet. Bättre situation kunde jag inte hamnat i -glömde jag att berätta att lönen är riktigt bra? Nu gäller det alltså att bli klar med examensarbetet ganska snart och börja jobba innan någon kommer på vilken bluff jag är, för ingen kan ärligt påstå att jag skulle vara värd den lönen.

Jag börjar bli gammal, äter två piller om dagen. Ett piller med järn eftersom att jag ger blod och ett med vitaminer (som kanske inte hjälper men jag äter dem iallafall). Eftersom min husläkare glömt mig tog jag kontakt med honom i förra veckan och fick då reda på att jag har följande (i axeln):

I främre delen av tuberculum majus finns ett benmärgsödem, i anslutning till fästet för supraspinatussenan. Det finns lätta signalförändringar i senan i samma område, och möjligen en liten partiell ruptur intratendiöst. Förändringarna kan vara traumatiskt relaterade. Ingen avgränsbar fraktur påvisas. Övriga delar av rotatorkuffen ordinära. Inga skelettförändringar. Normal muskulatur. Ingen artros. Inga förändringar i glenohumeralleden.

Det som oroar mig är "benmärgsödem" men det ska kunna ge med sig efter antiinflamatorisk behandling och det är väl därför jag ska få en kortisonspruta den 26:e. Det ska bli intressant, undrar hur lång nålen är och hur långt in den behöver tränga?

onsdag, april 18, 2007

Verktyg och hjälpmedel i all ära

Eftersom jag är student och fördelar min tid efter eget tycke och smak har jag idag tagit mig tid åt att läsa och fundera kring en text skriven av Charles Petzold. I stort handlar det om att med för mycket hjälp fördummas man. Ta miniräknaren som exempel, hur mycket snabbare går det inte att multiplicera med räknaren istället för att räkna för hand (för att inte tala om polynomdivision och annat hemskt). Varför ska man då inte använda miniräknaren i skolan? Det går snabbare och blir garanterat rätt. Jo men kanske därför att det kan vara av intresse att veta vad man egentligen sysslar med?

Nåväl, i artikeln är det en programmerare som skriver för programmerare och verktyget i fråga är Visual Studio som är en utvecklingsmiljö med bl.a kodkompletering som innebär att när man skriver kod så ger programmet förslag till vad det är man försöker skriva. Dessutom kan programmet generera relativt mycket kod. De olika hjälpmedlen som finns leder till att programmeraren kan skapa program snabbare till kostnaden av mindre kontroll och mindre rörelsefrihet.

Författaren menar att hjälpmedlen i längden kan leda till att programmeraren i mindre mån tar till sig och drivs till att använda alternativa lösningar. Mindre fantasi helt enkelt. Jag önskar att jag kunde stå upp och säga att: "så är det minsan inte alls det din gamle stofil!". Tyvärr verkar det som att allt pekar åt det motsatta och hjälpmedlen blir fler och bättre för varje år som går. För hundra år sedan fanns varken internet att söka information på eller datorvirus att oroa sig för, är vi på väg åt rätt håll? Med tanke på att mycket av dagens teknik som skapar stress och oro samtidigt leder till nya mediciner kanske alltsammans går plus minus noll. Men det hade varit intressant att se lite statistik.

måndag, april 16, 2007

Quaero::Guide

Då äntligen har jag fått någon faktisk utveckling gjord igen. Den senaste tidens arbete har gått ut på att omarbete redan existerande funktionalitet och det är inte särskilt kul men det känns som att det har gett resultat. Nu skulle det vara möjligt att öppna upp programmet för plugins som lyssnar efter förändringar i GPS:ens läge och agerar därefter.

Den nya delen innebär stöd för guidade turer, som exempelvis stadsvandring. Låt säga att du är påve och har tröttnat på att visa besökare runt i Vatikanen men vill fortsätta att förmedla information om de statyer och byggnader som finns där. Då skulle du kunna skriva ihop fakta om varje sevärdhet och bestämma hur stor kännslighetsradie (se bild nedan) den ska ha och klämma in alla beskrivningar i en XML fil som man sedan laddar in i Quaero. Därefter kan Quaero visa riktning och avstånd till sevärdheterna och när besökaren kommer nog nära så visas informationen på skärmen. Det skulle vara möjligt att spela upp en MP3 fil eller video också men dessa tar naturligtvis större plats. Ännu bättre (eftersom du har så ont om tid) vore det förstås att hämta informationen direkt ifrån Google Earth (det mesta finns där).

Nästa steg kommer att bli en navigationstjänst som tar en samling punkter (inklusive i vilken ordning de ska passeras) och visar användaren åt vilket håll man ska åka för att komma till nästa punkt, därefter visas nästa punkt osv. tills man når målet.

söndag, april 15, 2007

Tredje frågan

Det rätta svaret på förra veckans fråga är: 22807 st Erikar. Det var kanske inte så lätt eftersom frågan var dåligt formulerad närmast var Jonas som svarade helt rätt med 1 (en) Erik och ett lok.

Jag har svårt att tro att ingen räknat rätt men hinner inte titta mer på det just nu. Formeln jag använde var (mv^2)/2 och siffrorna för loket var 76000 kg och 100 km/h (27,778 m/s). Nästa gång ska jag vara mer noggrann i frågeställningen.

Nu till nästa fråga! I bilden här till höger kan du se en logotyp som är starkt förknippad med ett land vars ledare har ett roligt namn. I det här landet finns en provins vars inhemska namn baklänges översatt ifrån engelska till svenska är ordet "fnask". Vad heter provinsen (på det inhemska språket)?

En uppdatering av poäng kommer att ske imorgon. Jag får väl försöka vara lite snäll när jag är så dålig på formulera frågor.

torsdag, april 12, 2007

"I have a dream"

Låt säga att i en inte allt för avlägsen framtid om sisådär 20-30 år när utvecklingen av robotar kommit så långt att de finns i vardagen och bensindrivna bilar inte längre finns att det då även finns ett system för att följa varje individ. Myndigheterna opererar in ett chip vid fem års ålder som alstrar energi ifrån människokroppen och som fyller funktioner som kreditkort och legitimation gör idag. Där finns också en sändare/mottagare som klarar att förmedla personens position för den som är behörig. Låt säga att det inte är om 20-30 år utan imorgon...

Att operera in chip i barn kommer antagligen att dröja pga en del moraliska aspekter och att följa 6,5 miljarder människor kräver skalbarhet som jag inte tror är möjlig idag. Men imorgon? Alldeles säkert. Med tanke på USAs rädsla för terror kommer alldeles säkert den dag när ett liknande system kommer att finnas åtminstone inom dess gränser.

Idag kan man som exempel följa flygplans inflygningar och som jag ser det är det mest en fråga om integritet för att införa en lösning som iofs kräver liknande teknik som jag labar med (mobiltelefon med GPS) men som inte alls är orimlig. Herr Asimov var är ni?

tisdag, april 10, 2007

Avstånd

Nu när jag har punkterna i tre dimensioner vore det väl dumt att beräkna avståndet i två? Problemet för mig var att jag var tvungen att räkna om latitud, longitud, höjd till x, y, z. Efter att ha strulat runt en del har jag fått fläng på det och tänkte dela med mig av informationen. Jordens radie antas vara 6367442.5 m (vilket är ett medelvärde).

Utifrån latitud/longitud:

Utifrån latitud/longitud via omvandling till XYZ:

Jag ber om ursäkt för kvalitén på texten men om du klickar på bilderna går det förhoppningsvis att läsa. Det började med att jag skrev rent formlerna i Microsoft Equation och när jag väl via Visio lyckats få dem i GIF format visade det sig att Blogger förstörde dem iallafall.

måndag, april 09, 2007

Andra frågan

Rätt svar på förra veckans fråga är mycket riktigt Uppsala!

Här är veckans fråga. På bilden kan du se ett stort lok, men hur stort är det egentligen? Hur många Erik (80 kg, 20 km/h) krävs det för att väga upp den kraft som loket har vid full fart?

onsdag, april 04, 2007

Quaero::Log mer forts.

Varför inte 3D? Jag hade redan latitud och longitud men tvekade att ta med höjd över havet eftersom jag inte trodde att den skulle vara nog exakt. Nu när jag gjort det känner jag att det var rätt val. På bilden syns en av de vanliga promenaderna men nu är även höjden med. Det ska bli spännande att se hur bra det fungerar att följa min promenad live via webservice.

tisdag, april 03, 2007

Quaero::Log forts.

Den här gången började jag uppe på berget med extern antenn som jag fäste uppe på ryggsäcken. Allt ser bra ut tills jag på vägen ner måste sakta in för att passera en dagisgrupp. Efter det verkar den inte riktigt repa sig. Jag förstår att den tappar positioneringen när jag går in på ICA men på vägen dit promenerar jag på trottoaren och under ett par byggställningar (som förresten finns överallt här). Det kom ett förslag att jag skulle ta med hur noggrann positioneringen är så det blir väl nästa steg.

Hittade lite info om chippet:

Horizontal Position Accuracy
Autonomous<2.5 m
SBAS<2.0 m
Velocity Accuracy
Speed<0.01 m/s
Heading<0.01°
Time To First Fix
Hot start - Autonomous<1 s
Warm start - Autonomous<35 s
Cold start - Autonomous<35 s
MS Based - GSM coarse time<0.6 s
MS Assisted - GSM coarse time<5.3 s

Källa: http://www.sirf.com/products/GSC3LTProductInsert.pdf

"Static navigation"

Ytterligare en anledning till att det verkar väldigt hoppig i början av promenaden kan vara att GPS-chipet som är ett SiRFStar III tillämpar något som kallas "static navigation". Det här kan man läsa:

"The new chipset also features a different approach to the usage of the actual satellite signal. Where standard receivers require a signal strength of at least 28 dB to even consider a satellite for correlation the SiRFstarIII chipset will basically use any signal it can get, down to 13 dB. Thanks to its 20 channel receiver it will also be able to use signals that are bouncing off buildings (especially in urban canyons, but also indoors) and include them into the correlation. This approach of course also comes at a price. If you use such low signal levels, you will also get some pretty bad signals that will make your position jump around quite a bit when you are stationary or moving slowly. SiRF's answer against that is called “Static Navigation” and it is a feature of the chipset that freezes your position when you are moving slower than 4 km/h . Position changes will only be registered when the difference exceeds 50 meters. As a result when you walk slowly your position seems to be frozen and it updates only every once in a while."

Men det största problemet verkar ligga i att enheten inte lyckats bestämma positionen mot nog många satelliter. En lösning skulle kunna vara att inte tillåta loggning innan nog många satelliter dykt upp men det känns inte prioriterat.

Citatet är taget ifrån: www.pocketgpsworld.com/bt338.php

måndag, april 02, 2007

Quaero::Log

Resultatet av en promenad i Vanadislunden. Nu har jag lagt till så att det är möjligt att spara den väg man färdats och sedan visa resultatet i Google Earth. Det som ser spretigt ut i början på promenaden tror jag beror på att GPS:en inte låst mot nog många satelliter och på slutet kan man se att jag promenerat över/genom hörnet på ett hus och där tror jag att täckningen var lite dålig. I övrigt verkar vägen stämma väldigt bra trots att jag gick bland träden. Förutom punkterna sparar jag också tiden så att det är fullt möjligt att räkna ut hastighet och annat trevligt. Tyvärr bygger allt på hur bra mottagning man har men imorgon ska jag göra ett nytt försök med extern antenn. Värt att notera är dock att jag nu loggar positionen varje sekund och om man sänker kraven en aning blir linjerna mindre hoppiga.

söndag, april 01, 2007

Första frågan

I vilken stad är bilden tagen? Veckans ledtråd är "U+212B".

Frågesport!

Jag har funderat lite på det här och det skulle vara skoj att hitta på något här, på min blogg alltså. Ända sedan den första kommentaren trillade in har jag varit så nöjd med mig själv att någon faktiskt är intresserad av vad jag skriver. Så det här är mitt sätt att säga tack så mycket!

Det kommer att gå till såhär att jag varje söndag postar en bildfråga eller möjligtvis en rebus eller motsvarande och den som känner sig manad kan posta ett svar som en kommentar. När en vecka gått kommer jag att summera och uppdatera poängställningstabellen som du kan se på högersidan. När tio frågor och lika många veckor passerat kommer vinnaren att få ett pris som jag personligen väljer ut och skickar per post.

Rätt svar ger ett poäng och det spelar ingen roll hur tidigt eller sent man lämnar in svaret så länge det lämnas in innan nästa fråga dyker upp.

fredag, mars 30, 2007

Grahamsvåfflor

På begäran kommer här mitt recept på grahamsvåfflor.

Ingredienser
4 stägg
12 dlmjölk
4 dlgrahamsmjöl
4 dlvetemjöl
100 gmargarin
2 tsksalt

Sedan borde jag kanske skriva hur man tillagar dem men om man inte klarar av att grädda våfflor får man skylla sig själv. Det värsta som kan hända är att de blir uppätna innan de lämnat köket. Diska gärna verktygen direkt för att slippa göra det efteråt när magen är full och kroppen i våffelkoma.

Quaero -> Google Earth

Idag byggde jag färdig funktionalitet för att kunna spara de mål som visas i programmet, filen med målen är i XML format vilket är väldigt trevligt. Eftersom filen är i just XML format kan jag med hjälp av XSLT formatera om den till KML formatet (ett format som Google Earth använder). Efter konverteringen går det fint att läsa in den i Google Earth som i sin tur visar punkterna på kartan. Nästa steg (som inte borde vara särskilt långt) är att bygga en loggfunktion som sparar alla punkter enheten passerar och sedan att läsa in dessa som en "path".

Den här kopplingen till Google Earth vore väl inte så intressant om det inte vore så att det hade så många användare. En lite sak som irriterar mig är att det inte finns stöd i Compact Framework (en version av .Net för mobila enheter) för att genomföra XSLT transformationer, annars hade applikationen kunnat spara punkterna direkt i det formatet. Det är klart att jag skulle kunna ordna det ändå men det är onödigt besvärligt och eftersom jag inte får betalt...

Det finns nu också möjlighet att sätta ett larm på en viss punkt. Tjänsten tar emot en punkt, ett avstånd och en metod (delegate) och när enheten kommer inom avståndet ifrån punkten anropas metoden. Som exempel visas nu ett meddelande men i framtiden kunde man spela upp ett ljud eller anropa en webservice på servern hemma som i sin tur sätter på spisen så att potatisen är klar när man kommer hem (om man vågar).

tisdag, mars 27, 2007

Droppen

Som fick den redan fulla bägaren att rinna över. Nordea må vara en av Sveriges största banker men det är långt ifrån den bästa och det bevisade de än en gång ikväll. Under veckan som kommer ska jag se till att byta till någon annan.

Lite kul egentligen, jag låter en okänd programmerare bygga ett system som förvaltar mina tillgångar. Systemet fungerar inte men jag byter inte eftersom någon nisse säger att de har tillfälliga problem. Hur länge och ofta kan man ha det? Det luktar unken kod och dålig skalbarhet lång väg.

måndag, mars 26, 2007

Galileo

Idag har varit mycket av en mellandag vad gäller exjobbets vidare utveckling, jag har mest dokumenterat upp och funderat över strukturen på den befintliga kodbasen. För att inte behöva sitta med dokumentation hela dagen har jag även tittat lite på framtiden och någonstans vet jag att jag hört om ett europeiskt projekt som skulle ersätta GPS.

Ja mycket riktigt, projektet heter Galileo och planeras att vara i drift till år 2011-12. Tekniken är inte särskilt banbrytande i sig utan det handlar mer om att frigöra sig ifrån USA och GPS systemet som är militärt och därigenom inte tillförlitligt (även om civila hittills aldrig stängts ute). Galileo systemet ger tre olika möjligheter för positionering där den bästa ger en noggrannhet på <1 m men då får man vara beredd att betala en slant eftersom systemet är kommersiellt. Det finns dock en gratistjänst som ger en noggrannhet på <4 m och det är ändå nästan tio gånger bättre än GPS systemet som används idag.

Med en sådan noggrannhet skulle man kunna styra gräsklipparen hemma eller kanske rita linjer på fotbollsplanen om man inte orkar använda snöre. Det finns även stöd för marksända signaler som kan ge en noggrannhet på <10 cm.

Jo Galileo var också en snubbe som påstod att jorden inte stod i centrum utan solen och fick därigenom spendera sista delen av sitt liv i husarrest. Själva idén bannlystes aldrig utan det var mer Galileos uppstudsighet som var besvärande. Behöver jag säga att det var den Katolska kyrkan som låg bakom?

söndag, mars 25, 2007

Bok

Jag trodde väl aldrig att någon skulle betala mig för att skriva en bok så därför kände jag mig ganska överrumplad i fredags när just detta inträffade. Boken ska handla om Microsoft Access 2007 och ska ingå i Docendos Inspira-serie vilket innebär att målgruppen är något mer van än nybörjare. I veckan ska jag träffa Docendo för ytterligare information samt diskussion av disposition och baksidetext.

lördag, mars 24, 2007

Disputationsmiddag

På Maria Blombergs begäran kommer här en redogörelse för gårdagens middag och händelserna däromkring...

Efter att ha gått omkring i finkläder (inklusive de fina obekväma skorna) hela dagen eftersom det inte fanns tid att åka hem och byta om var det alltså dags. Middagen var alltså en disputationsmiddag vilket innebär middag efter disputation vilket i sin tur innebär att doktoranden i fråga nu skrivit, lagt fram, och därefter försvarat sin avhandling enligt konstens alla regler och därigenom tagit examen. Den här middagen var Daniel Yamamotos och han kommer efter examen att fortsätta att forska i finland.

Vi skulle mötas upp hemma hos Lotta (Idas jobbarkompis) för att göra oss i ordning men jag lyckades åka fel och hamnade vid Radiohuset där det fanns ett Systembolag så jag passade på att handla en flaska rödvin. Tids nog hittade jag rätt och efter en stunds förberedelser kom vi iväg för att precis hinna fram för att hinna få en fördrink och sätta oss.

Lokalen var väldigt mysig, källarvalv i tegel med fin belysning. Tyvärr var den uppdelad i flera mindre rum varav middagen åts i två av dessa, honnörsbordet stod i ett av rummen och de som satt i det rummet kan väl gissningsvis räknas till de personer vars vänskap Daniel värderar högst. Eftersom jag inte står Daniel särskilt nära kändes det rimligt att bli placerad i "det andra" rummet men alla var inte lika förstående och det var ganska trist att behöva resa sig när det var dags för spex.

Maten var god och sällskapet trevligt även om jag inte räknat med att jag skulle behöva arbeta riktigt så hårt för att hålla konversationen flytande. Som spex hade Daniels arbetskamrater ifrån institutionen klätt ut sig till karaktärer från Stjärnornas krig och den mest klockrena var nog han som klätt ut sig till R2-D2 genom att klä en låda med aluminiumfolie som han sedan krupit in i. Aluminiumfolie förekom även i form av prinsessan Leias BH, han (ja han som klätt ut sig heter Thomas) hade även kanelbullar på huvudet.

Efter middagen var det dans och annat tjo/tjim men jag var ganska seg och säkert inte det roligaste russinet i kakan. Jag skyller det på Go-carten dagen innan, man blir helt stinn och jag har träningsverk i underarmarna. Efteråt gick vi till McDonald's vid Östermalmstorg och det var med blandade känslor jag kunde se innerstadskillar be invandrarkillar "åka hem". Naiv som jag är trodde jag att jag lämnat det bakom mig på en sjaskig fest någonstans i tonåren. Efter McDonald's åkte vi hem till Lotta och Ida blev så glad åt att vi kunde sova så gott i Lottas gamla 90-säng men jag känner mig övertygad om att alkoholen spelade en avgörande roll.

torsdag, mars 22, 2007

Riktning och distans

Det flyter på med arbetet och än så länge har jag byggt en kontroll som visar i vilken riktning GPS:en rör sig samt kan visa eventuella mål, riktningen till målen beräknas varje gång GPS:en lämnar ifrån sig en ny position. Det finns även möjlighet att beräkna avståndet mellan två longitud/latitud par så att man kan se avståndet mellan exempelvis GPS:en och målet. Den blå punkten är Nordicstation och den röda linjen visar i vilken riktning jag rör mig. Det var en enklare lösning än jag väntat mig vid avståndsberäkningen. Om man har jordens radie (som iofs varierar) kan man använda ett segment av den storcirkel som går genom de två punkterna. Segmentet är en vinkel i radianer som multipliceras med jordens radie för att få längden.

Informationen från GPS:en är flyttal men det känns inte vettigt att ha så många decimaler som i bilden här till vänster eftersom GPS systemet i sig inte har den noggrannheten. I bilden kan man även se avståndet till Nordicstation, jag försöker hålla mig till SI enheter så det är alltså i meter. Ett problem är vinklar som inte innefattas så än så länge använder jag radianer överallt.

Det finns stora möjligheter för positionering men tyvärr duger inte GPS eftersom den inte fungerar inomhus. Det hade varit trevligt med en signal som klarade av att ta sig igenom väggar och tak, kanske kunde man komplettera med triangulering via GSM/3G men skulle det bli nog noggrannt? En annan detalj som jag saknar är möjligheten att få ut en riktning när man står stilla, GPS:en kan bara avgöra i vilken riktning man rör sig med hjälp av skillnaden mellan punkterna. Det finns en GPS ifrån Silva som har inbyggd kompass men den saknar mobiltelefonegenskaperna som den enhet jag testar på har. Borde vara snabbt fixat nu när man byggt in kompassen i chip. Problemet då är förståss att Nord/Sydpolen inte befinner sig där de "ska":

lördag, mars 17, 2007

Nordiska museet

Hastigt och lustigt ringde mamma igår och bjöd mig med till Nordiska museet för att se på min mormors brors Jans monter. Just nu låter museet vissa samlare ställa ut en del av sina samlingar och Jan samlar på diverse prylar och pinaler (inte skräp). Eftersom han dessutom är pensionär passar han på att hänga vid sin monter och berätta om föremålen för besökare och det är mycket uppskattat. Idag var även mormor och hennes syster och min bror Henrik med (min mormor har även hon en bror som heter Henrik).

Dessutom fanns en utställning om Nils Nilsson Skum en same som blev känd konstnär under tiden han försökte dokumentera samernas liv. Nu ska jag iväg på födelsedagsfest/inflyttningsfest. Hoppas du får en trevlig helg!

fredag, mars 16, 2007

Pheu

Första veckan har gått och jag känner mig ganska sliten. Det jag sysslat med mest är egentligen att sätta mig in i problematiken och försökt fundera på hur programmet ska vara uppbyggt. Det märks att jag saknar erfarenhet av hårdvarunära programmering men eftersom jag använder en färdig drivrutin kanske det inte räknas?

tisdag, mars 13, 2007

Två första dagarna på exjobbet

Det blev ingen värstingmaskin, inte någon bärbar iallafall, inte än. Däremot fick jag telefonen som jag ska använda idag. Igår satt jag och satte upp miljön och kodade en del. Idag ungefär 30 minuter efter att jag fått telefonen i handen hade jag fått igång kommunikationen med GPSen, tyvärr var det dålig mottagning så jag fick springa upp på Vanadisberget -jisses vilken utsikt! Det är den här telefonen jag labbar med, en Qtek HTC P3300:

Eftersom det gått så fort att få ordning på kommunikationen har jag ganska stora förhoppningar på att hinna meka med webbservices och pilla en del med användargränssnittet. Men jag får nog bli bättre på att ta raster, jag är helt slut när jag kommer hem. Ska försöka komma ut och springa en sväng på torsdag.

söndag, mars 11, 2007

Vår

Nu är den på väg! I Hallsberg hade det kommit blomster (se bild), någon som vet vad de heter? Kul att så många uppmärksammade min text om kvinnodagen!

I fredags var vi på bio med Idas föräldrar. Vi såg Nina Frisk, en film om en tjej som arbetar som flygvärdinna men tyvärr är filmen oerhört fattig på känslor och när filmen tar slut har jag svårt att greppa vad den egentligen handlar om. Karaktärerna är tyvärr väldigt svenska och tillbakadragna.

Under helgen har det blivit en del kluddande i Lasses (Idas pappas) ritblock som Ida gav honom i födelsedagspresent. Han använder det inte så mycket själv så vi hjälpte honom litegrann.

Det är förvånansvärt rogivande att fylla med glada färger, lite som en fattigmansterapi.

Imorgon börjar jag med exjobbet och är ganska nervös nu. Jag ska vara där klockan nio och det första jag ska göra är att installera programvaran som behövs eftersom teknikern varit sjuk.

torsdag, mars 08, 2007

Internationella kvinnodagen

Grattis alla kvinnor! Eller? Ska man gratulera ett faktum? Grattis sten till din hårdhet, grattis fåglar till er flygfärdighet! Nej det är klart att man inte kan säga grattis, antagligen borde jag sörja att kvinnan i samhället generellt sett får mindre betalt och oftare blir utnyttjad men det har jag redan gjort efter att ha sett Lilja 4-ever och min systers otacksamma slit. Men jag kanske behöver göra det varje år för att det verkligen skall räknas, då verkar det vettigt eftersom den inträffar årligen.

Nog med tokigheterna. Jag är tacksam för att ni finns. Utan er skulle min värld vara väldigt tråkig där borta där själarna förvaras.

onsdag, mars 07, 2007

Usch

Jag har så mycket att skriva att jag inte vet vart jag ska börja. Det har inte blivit så mycket skrivande på sista tiden men det får jag sota för nu.

Examensarbete

I förra veckan talade jag med min handledare tillika en av delägarna av Nordicstation och fick en mindre chock när jag fick veta att de andra studenterna skulle börja redan nästa vecka. Min planering var att jag skulle läsa 190% nu under sista perioden och sedan framemot sommaren börja med exjobbet men det går inte nu. Jag borde ha förutsett det här eftersom jag vet att två kursare som går "vanligt" program kommer att börja med sina exjobb nu men det gjorde jag alltså inte. Det är möjligt att det skulle gå att läsa de kurser jag planerat och ha examensarbetet vid sidan av men eftersom jag vill arbeta kvar efter exjobbet vill jag ge ett gott intryck.

Mitt i alltihopa får jag svar angående extrajobbet på Sony Ericsson och får höra att det går ut på att prova spel, prova spel och få betalt för det! Men det tar också tid... tid tid tid. En dag heldag i veckan fick jag just höra av den förra killen som hade jobbet. Men det är också en möjlighet att få in en fot där, men vill jag det?

I nästa vecka börjar jag iallafall arbeta med examensarbetet, uppgiften har blivit godkänd av examinatorn på skolan och nu behöver jag bara hans underskrift och den ska jag få imorgon efter tentan. Arbetet kommer i stort att gå ut på att använda .Nets API för att kommunicera med en inbyggd GPS enhet i mobiltelefon. Det finns oändliga möjligheter och egentligen inga begränsningar alls, applikationen kommer att vara en prototyp och det finns inga fastställda krav. Till en början ska den klara av att meddela när man närmar sig en viss punkt men jag har betydligt större idéer än så. Vi får se vad det blir.

Amigan lever!

Som att det vore en nyhet? Det var länge sedan nu som jag stiftade bekantskap med denna underbara tingest. När någon undrade om man kan låta själen omvandlas för att fortsätta livet på Internet kan jag nu säga att det är fullt möjligt. WinUAE är emulatorn som gör det möjligt för mig utan Amiga hårdvara att spela spel och köra Workbench. Tamagotchi my ass, Popolus 2 regerar!

Helgen

I helgen som kommer ska jag med Ida till Hallsberg och på fredag ska vi på afterwork i Örebro, afterwork? Hoppas våren har kommit längre där för här slutar det aldrig att slaska och det börjar spritta i benen efter en löptur i skogen.

söndag, mars 04, 2007

XMLChess 0.0.4

Felsökningen gick mycket snabbare än väntat. Jag hade kastat om en iterator så jag försökte gå igenom dragen baklänges vilket resulterade i att applikationen försökte flytta en pjäs som inte fanns ännu. Efter det har jag mest bråkat med att försöka få en ruta med vilka drag som ingår att visas på ett snyggt sätt, ganska bortkastat men det visade sig iaf att Yahoo UI fungerar som en klocka oavsett webbläsare. Dagens bild:

Vad kommer härnäst? Jag har hittills hittat tre möjliga vägar att gå härifrån:

  • Server side generering för att kunna bläddra fram och tillbaka mellan drag
  • Generalisering för att kunna utnyttja det som redan finns för att implementera brädspel X
  • Validering av drag

fredag, mars 02, 2007

XMLChess 0.0.3 - ajdå

Det sista draget är inte med i exemplet nedan eftersom applikationen inte klarar att flytta en pjäs som tidigare flyttats. Jag märkte det nu. Problemet ligger i rekursionen så nu har jag lite trevligt felsökande framför mig.

XMLChess 0.0.3

Efter att ha hackat vidare med rekursionen kan applikationen nu flytta pjäserna enligt en XML fil. Här nere är ett exempel på skolmatt i XML formatet:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<game>
  <moves>
    <move from="e2" to="e4"/>
    <move from="e7" to="e5"/>
    <move from="f1" to="c4"/>
    <move from="b8" to="c6"/>
    <move from="d1" to="h5"/>
    <move from="g8" to="f6"/>
  </moves>
</game>

Och resultatet (nu i IE 7, tack för det Martin):

Nu till något helt annat. Efter att jag flyttat till Stockholm har jag såklart förändrats av miljön runtomkring, till det bättre eller sämre men förändras gör vi hela tiden. Om jag skulle fortsätta att vara samma ödmjuka kille som tidigare skulle (som jag tror) framtida kollegor och kunder använda mig som dörrmatta mer eller mindre och därför skulle jag vilja bättra på mitt självförtroende men eftersom jag inte har någon plan eller kan mäta resultat vet jag inte om det fungerar. Det kanske räcker att flytta hit och klara mig på egen hand i en mer prestationsinriktad miljö? Om någon anser att jag blivit stöddig får ni gärna berätta det för mig. Det är inte meningen att stöta bort de människor som fanns i mitt liv innan flytten, som jag älskade då och som jag fortfarande älskar.

torsdag, mars 01, 2007

XMLChess V 0.0.2

Det var svårare än väntat att få det grafiska att fungera. Ett par av problemen jag stötte på var:

  • IE klarar inte att visa transparenta PNG bilder
  • Det är besvärligt att generera tabeller med XSL eftersom resultatet måste vara välformaterat och jag ville göra en radbrytning var åttonde rad
  • Det går inte att lägga till ett attribut till ett tomt element i XSL
  • IE stödjer inte CSS 2.0 standarden
  • IE klarar inte SVG formatet alls, endast med hjälp av plugin

Så jag körde alltihop igenom motorn och öppnade resultatet i Firefox för att kunna ta en skärmdump. Här är resultatet:

Pjäsernas bilder har jag lånat från Colin M.L. Burnett. De mesta problemen var alltså relaterade till Microsofts oförmåga att följa standarder, ett ständigt återkommande problem inom många områden. Det ska bli kul att se hur det blir med ODF.

När jag skriver att XSL inte klarar ditten och datten menar jag att IE:s XSL motor inte klarar att hantera ditten och datten som står i specifikationen för standarden.

onsdag, februari 28, 2007

XMLChess V 0.0.1

Nej jag kunde inte vänta, vad ska jag annars göra förutom att läsa till tentorna? Eftersom XSL inte har stöd för arrayer använder jag än så länge ett hack där jag bygger upp brädets innehåll i en sträng med hjälp av rekursion. Resultatet blir vid partiets start:

[h8|rook2|player2][g8|knight2|player2][f8|bishop2|player2]
[e8|king1|player2][d8|queen1|player2][c8|bishop1|player2]
[b8|knight1|player2][a8|rook1|player2][h7|pawn8|player2]
[g7|pawn7|player2][f7|pawn6|player2][e7|pawn5|player2]
[d7|pawn4|player2][c7|pawn3|player2][b7|pawn2|player2]
[a7|pawn1|player2][h1|rook2|player1][g1|knight2|player1]
[f1|bishop2|player1][e1|king1|player1][d1|queen1|player1]
[c1|bishop1|player1][b1|knight1|player1][a1|rook1|player1]
[h2|pawn8|player1][g2|pawn7|player1][f2|pawn6|player1]
[e2|pawn5|player1][d2|pawn4|player1][c2|pawn3|player1]
[b2|pawn2|player1][a2|pawn1|player1]

Det är inte särskilt vackert men det fungerar och jag kan sedan matcha mot rutornas namn och undersöka om rutans namn finns i strängen med brädets innehåll och då plocka fram innehållet, exempelvis 'vit dam'. Än så länge jag har inte lagt in några bilder så resultatet när jag ritar upp brädet är föga upphetsande:

[rook1][knight1][bishop1][queen1][king1][bishop2][knight2][rook2] 
[pawn1][pawn2][pawn3][pawn4][pawn5][pawn6][pawn7][pawn8] 
[ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ] 
[ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ] 
[ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ] 
[ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ] 
[pawn1][pawn2][pawn3][pawn4][pawn5][pawn6][pawn7][pawn8] 
[rook1][knight1][bishop1][queen1][king1][bishop2][knight2][rook2]

Men till nästa version lovar jag att ordna lite bilder, dom får nog definieras i en CSS. Ajabaja för att blanda presentation med data.

tisdag, februari 27, 2007

Laboration i XML/XSL

Ja nu förstår jag att du måste vara väldigt nyfiken på vad jag har gjort för något de senaste veckorna. Uppgiften gick ut på att skapa en databas över kvitton och deras innehåll och i förlängningen även låta artiklarna associeras med mer generella varor och även varugrupper. Själva databasen var inte särskillt besvärlig att bygga så det blev en del tid över och då snickrade jag en del på presentationen av kvittona. Resultatet blev ett ganska mastigt system och ett övergripande diagram finns här nedanför.

Eftersom det gick såpass bra föreslog läraren att jag skulle använda mina fyra valbara poäng till att arbeta vidare med XML i allmänhet och XSL i synnerhet. Känns väl lite skumt nu när jag har drygt hundra "valfria" poäng ifrån Karlstad men det ska jag göra iallafall.

Jag tror att det ska bli ett schackspel där man matar in vilken ruta man vill gå ifrån och vart man vill gå och om draget tillåts genereras det nya brädet. På så vis borde man också med hjälp av Java Script kunna spola framåt och bakåt i partiet. Kan nog bli intressant.

World Press Photo

Efter att ha bläddrat igenom bidragen mår jag riktigt dåligt. En liten 'realitycheck' kanske man skulle kunna säga. Två bilder som jag kommer att ha extra svårt att glömma är förstapristagaren i kategorin porträtt och vinnaren av tävlingen. Hittar du någon egen favorit?

måndag, februari 26, 2007

Spännande!

Det här hade jag aldrig räknat med men det kanske beror på att det aldrig skulle ha inträffat i Karlstad med de obefintliga näringslivskontakter som finns där, bortsett ifrån skogsindustrin.

Kul att det lönar sig att satsa på högre betyg.

fredag, februari 23, 2007

Widescreen i Ubuntu

När jag köpte skärmen hade jag aldrig räknat med några problem att använda den eftersom grafikkortet i datorn klarade den upplösning som skärmen fungerade bäst med (1680x1050). Det visade sig inte vara helt simpelt tyvärr, i Windows fungerade allt bra förutom i dockningsstationen där den startade i 1024x768 på den interna skärmen efter att ha tagit ur datorn under en "hibernation". Det fanns en enkel lösning, [Fn]+[F10] växlade mellan intern och extern skärm. Väldigt smidigt.

I Ubuntu har jag haft andra problem, Xorg förstår inte vad grafikkortet klarar av har det visat sig. Hur fixar man det då? I Windows är inte det något problem eftersom det finns drivrutiner ifrån Intel som tar hand om det här. I Linux får man fixa det själv... tillsammans med de övriga 30 miljoner linuxanvändarna. En av dessa är Alain Poirier som skapat 855resolution som jag nu kan använda för att programera om BIOS:et på grafikkortet, men man får inte glömma att lämna en fake upplösning i sin xorg.conf. Min svåger pratade om att tweaka Windows, det här är samma sak men utan störande GUIs som begränsar. Efter att ha kört:

855resolution 5a 1680 1050

För att ladda in den nya upplösningen och startat om Xorg fungerar allt fint, tyvärr rensas BIOS varje gång jag startar om datorn och därför behöver jag köra 855resolution varje gång. Det kan man ordna med ett script som placeras i /etc/init.d mappen. Därefter kör man rcconf för att se till att scriptet körs under rätt runlevel men man får inte glömma att byta namn på filen eftersom de körs i bokstavsordning och man vill inte starta Xorg innan konfigurationen av BIOS genomförts.

Lät det rörigt? Jag har druckit vin...